Світ без кордонів

У вівторок, 31 травня, Александр Вучич офіційно розпочав другий п'ятирічний термін на посаді президента Сербії.

Новий уряд Сербії сформують до кінця липня

На засіданні Народної Скупщини Республіки Сербія (парламенту) його привели до урочистої присяги на вірність народу і конституції. Після цього новий «старий» президент виступив з програмною промовою перед депутатами і численними гостями. 

Зокрема, він пообіцяв, що його пріоритетами будуть: «мир, стабільність, незалежність у прийнятті рішень, свобода Сербії, безпека, охорона здоров'я, євроінтеграція, а також -- робота, робота і ще раз робота».

Александр Вучич підкреслив: «Світ кардинально змінюється на наших очах щодня, а напад на Україну став наріжним каменем міжнародних відносин». Він висловив гордість за Сербію, яка в складній політичній ситуації поводиться відповідно до принципів міжнародного публічного права, і зазначив, що пишається відсутністю у країні русофобії та антизахідної поведінки. Останнє і дозволяє йому зосередитися на європейському шляху для Сербії. 

На його переконання, ключовим політичним питанням для Сербії є Косово, яке він чомусь ув'язав «з українською кризою», і зазначив, що через це вирішити його буде ще складніше. «Щоб дійти компромісу, треба його шукати, за нього треба боротися, бо тільки так ми зможемо захистити наших людей у Косово, подбати про їхнє життя», -- наголосив Александр Вучич.

Президент повідомив, що новий уряд Сербії буде сформовано до кінця липня. І зазначив, що одним з головних завдань, яким кабінету міністрів доведеться займатися з перших днів роботи, буде ставлення до нових антиросійських санкцій. «Ми маємо займатися санкціями та іншими чудесами, де ми знову можемо бути ущемленою стороною. Тому я проситиму наших європейських партнерів, щоб вони нам допомогли», -- цитують слова Вучича сербські видання.