Світ без кордонів

Невиправдана та несподівана для всього світу агресія росії проти України, а також непередбачуваність нових цілей у Європі бункерного диктатора примусили країни, розташовані поруч з Україною, переглянути ставлення до посилення обороноспроможності і витрат н

Румунія збільшить витрати на оборону

Президент Румунії Клаус Йоханніс оголосив, що вже найближчим часом буде збільшено видатки на оборону та реалізацію спільних військових проектів із партнерами по НАТО. З цією метою з 1 січня 2023 року уряд виділятиме на зміцнення оборони не 2, а до 2,5% від ВВП. 

«Для нас це необхідно через загальну нестабільність на східних кордонах Північноатлантичного альянсу», -- пояснив народу президент Румунії. Він нагадав, що парламент уже ухвалив відповідний документ уряду. До речі, новий документ не передбачає спеціального затвердження президентом. При формуванні бюджету на 2023 рік ці витрати врахують. 

А ось розвідувальна служба Румунії не стала чекати наступного року і в останні дні травня оголосила тендер на закупівлю шести багатоцільових вертольотів. Як зазначається в документі, вони будуть переважно використовуватися для антитерористичних та рятувальних операцій. На оновлення гелікоптерного парку виділено від 80 до 160 мільйонів євро. На ці кошти розвідувальна служба розраховує придбати максимум шість, мінімум три середні чи важкі багатоцільові вертольоти.  Заявки на участь у тендері з пропозиціями виробників або фірм, які торгують зброєю, очікують до 4 липня. 

Передбачається, що основними претендентами на перемогу в тендері будуть фірми, які постачають гелікоптери такого типу - Bell і Lockheed Martin із США та транснаціональна європейська компанія Airbus, яка базується у Франції.