Світ без кордонів

Кожна хвиля мігрантів з інших країн у ФРН викликає у німців занепокоєння: чи не доведеться їм поступитися власними робочими місцями? Так само й нині, коли йдеться про біженців від війни з України.

Для біженців з України створено умови для швидкої інтеграції в німецьке суспільство

Федеральне агентство зайнятості через часопис Spiegel запевнило, що українські мігранти не заберуть роботу в жодного німця. Адже тут бракує кваліфікованих працівників, і українці можуть заповнити цей дефіцит.
Глава федерального агентства зайнятості Детлеф Шееле зазначив: «Усі мігранти потрібні Німеччині. Без них ринок праці зазнає колапсу». Так само і німецькі експерти в цій сфері вважають, що мігранти -- один із варіантів поповнити ринок праці. 

Водночас Детлеф Шееле стверджує, що між місцевими жителями та прибулими не існує конкуренції, ніхто не втратив роботу. Але, на його думку, нині, як ніколи, слід запровадити роз’яснювальну програму: що більше  людей дізнаються про те, що біженці не забирають роботу в місцевих, то більше вони виступатимуть за спрощення умов адаптації мігрантів.

Що стосується інтеграції в суспільство біженців з України, то в Німеччині вже переконалися: нові прибулі готові приступити до роботи негайно. Але для цього вони мають надати довідку про законність їхнього перебування у країні. Нині таку має поки що 260 тисяч осіб із 770 тисяч зареєстрованих. Тим часом кількість тих, хто приїхав з України, значно більша: в багатьох землях їх реєстрація відбувається надто повільно.  

Міністр праці Губертус Хайль пообіцяв якомога швидше налагодити процес інтеграції українців. За його словами, уряд намагається уникнути міграційної кризи, як це сталося 2015 року. А для цього слід суворо контролювати всі процеси адаптації мігрантів.

«Відповідно до нового закону, котрий набув чинності 1 червня, біженці матимуть змогу отримувати базові соціальні виплати. Це прискорить їхню інтеграцію у ринок праці», -- зазначив міністр.

Так, мігранти з України матимуть рівні права з рештою біженців, що дасть їм змогу рівноправно працювати разом із німцями. Крім того, міністр наполягає на реформі закону про імміграцію працівників. Головна мета реформи -- спрощений доступ мігрантів на ринок праці Німеччини. 

«Ми хочемо, щоб люди мали змогу працювати з нами на постійній основі. Тому маємо повністю змінити смугу нашого руху в плані соціальної толерантності ринку праці», -- заявив Губертус Хайль.

Політик також додав, що міграційна політика Німеччини нині повністю реорганізована. А нині він, разом з міністром внутрішніх справ Ненсі Фезер, працює над поправками до закону про імміграцію працівників.

Берлін.