Світ без кордонів

Президент Сполучених Штатів Джо Байден: «Мета Америки відверта – ми хочемо, щоб Україна була демократична, незалежна, суверенна і заможна»...

США не змушуватимуть Київ йти на територіальні поступки

«Мета Америки відверта – ми хочемо, щоб Україна була демократична, незалежна, суверенна і заможна та володіла засобами, щоб захищатися і надалі стримувати агресії», – написав у статті, опублікованій у виданні «The New York Times» Президент Сполучених Штатів Джо Байден.

На його переконання, нова партія озброєння «дасть можливість більш точно завдавати ударів по ключових цілях на полі бою в Україні». Також у публікації йдеться, що Сполучені Штати планують і чого не планують робити з огляду на широкомасштабну війну, яку веде проти України росія. 

Зокрема, Джо Байден наголосив, що США не намагатимуться усунути від влади володимира путіна. «Хоча я не погоджуюсь з путіним і вважаю обурливими його дії, США не намагатимуться усунути його від влади в москві». Байден також запевнив, що поки США та союзники не є об’єктом нападу, Америка не братиме безпосередньої участі в конфлікті. «Ми  не будемо надсилати американських військових воювати в Україну чи нападати на російські сили. Ми не заохочуємо і не створюємо можливості для України, щоб вона завдавали ударів поза своїми кордонами», -- написав він. 

Водночас Джо Байден застеріг кремль від використання ядерної зброї. Президент США повідомив, що американські офіційні особи «наразі не бачать жодних ознак того, що росія має намір застосувати ядерну зброю в Україні, хоча періодична риторика росії для брязкання ядерною шаблею сама по собі небезпечна і вкрай безвідповідальна». «Дозвольте сказати чітко: будь-яке використання ядерної зброї в цьому конфлікті будь-якого масштабу було б абсолютно неприйнятним для нас, а також для решти світу і спричинило б тяжкі наслідки», -- наголошено в статті.

Також Джо Байден повідомив, що Сполучені Штати не тиснутимуть на Україну стосовно ухвалення рішення. «Моїм принципом протягом усієї цієї кризи було: «нічого про Україну без України». Я не тиснутиму на український уряд -- ні в приватному, ні в публічному порядку, щоб він йшов на будь-які територіальні поступки», -- зазначив Байден. «Сполучені Штати продовжуватимуть працювати над зміцненням України та підтримуватимуть її зусилля щодо досягнення врегулювання конфлікту шляхом переговорів». 

Водночас продовжаться і поставки сучасної зброї до України.

Джо Байден повідомив, що США й надалі співпрацюватимуть з союзниками та партнерами стосовно санкційного тиску на кремль. Також США працюватимуть «над подоланням глобальної продовольчої кризи». «Допоможемо нашим європейським союзникам та іншим країнам знизити їх залежність від російського викопного палива та прискорити наш перехід до екологічно чистого енергетичного майбутнього», -- написав він. 

Окрім того, Америка й надалі підсилюватиме східний фланг НАТО, хоча США не бажають війни між Альянсом і росією.