Світ без кордонів

Албанські ЗМІ відзначають, що країна, перейнявши 1 червня головування у Раді Безпеки ООН від США, не стала відкладати «на потім» розгляд найважливішої міжнародної проблеми -- війни, яку росія розв’язала проти України.

Албанія наполягатиме на притягненні порушника міжнародного права до відповідальності

Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама ініціював проведення вже 2 червня відкритих дебатів на найвищому рівні в Раді Безпеки ООН. І оголосив, що запропонує лідерам країн, які входять до цієї організації, обговорити міжнародну відповідальність за вбивство цивільного населення, руйнування інфраструктури внаслідок бойових дій росії. 

Напередодні проведення слухань він заявив про необхідність притягнення до відповідальності «порушників міжнародного права», створення міжнародного трибуналу, який розслідуватиме злочини росії у сусідній суверенній державі, щоб поіменно назвати тих, хто віддавав накази про вбивства громадян і хто виконував їх. 

Таким чином, Албанія з перших кроків головування у Радбезі почала виконувати обіцянку, яку дала перед від'їздом до Нью-Йорка міністр у справах Європи та закордонних справ Албанії Ольта Джачка, про те, що «світ почує сильний голос» її країни у «дипломатичних зусиллях з подальшої ізоляції росії на міжнародній арені».