Утім, деякі німецькі політики вважають такий захід проти москви неефективним, оскільки заборона на російську нафту запроваджуватиметься упродовж надто тривалого часу. Крім того, деякі європейські країни і надалі отримуватимуть ресурси з москви без обмежень. 

Про це під час популярного телевізійного шоу з ведучим Маркусом Ланцем заявили експерт із зовнішньої політики Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Норберт Рентген та екс-депутат Бундестагу Ян ван Акен. На їхню думку, європейські санкції проти росії занадто слабкі. Крім того, у зв’язку із замороженням поставок російського газу в Данію та Нідерланди Рентген переймається питанням: «Чому Німеччина і досі отримує газ із рф? А може, ми все-таки прогнулися з цими платежами за вуглеводні?» Проте експерт сам і відповів на своє запитання: «Я вважаю, що так!» 

Тим часом ван Акен також зауважив про неефективність ембарго на нафту, запровадженого ЄС. Його теж непокоїть, що воно реалізується надто повільно. Якби Євросоюз діяв швидше, то росія залишилася б практично без нафти. Адже в неї бракує танкерів для організації її швидких поставок в інші країни, приміром, в Індію. Крім того, ван Акен піддав критиці канцлера Олафа Шольца, котрий під час візиту прем’єр-міністра Індії Моді навіть не згадав про війну в Україні. Ван Акен вважає, що федеральний уряд мав би зробити пропозицію Індії, приміром сказати: «Що ми можемо вам запропонувати, щоб ви не купували нафту в росії?»

Норберт Рентген теж невдоволений «компромісним» ембарго ЄС, котре стосується не всіх країн. А в результаті у Європі є переможці й ті, хто програв. «Нафта дорожчає для одних європейців і залишається дешевою для тих, хто й надалі зможе купувати її в росії. А кремль використовує таку нерівність на свою користь. Він пояснюватиме іншим країнам, що ті, хто веде справи з росією, отримає дешевші ресурси», -- зазначив Рентген.
Експерт наголосив, що слід було санкціонувати також і трубопровідну нафту. В такому разі росія мала б справжні проблеми з поставками.

Ван Акен теж вважає, що «санкції ЄС проти росії -- це жарт». На його думку, у ЄС є довгий список винятків стосовно санкцій. Приміром, заборона на імпорт російського вугілля починає діяти лише із серпня. А заборона на обробку російських вантажів і взагалі не поширюється на нафтові танкери. 

Ван Акен заявив: «Усе, що може зашкодити будь-якій багатій людині в Німеччині, не буде зроблене владою. Зате єдине, що не зачепить народ, -- це експорт озброєнь. І все-таки путін -- не супермен! І якщо ми все-таки знайдемо правильну точку, то його режим рухне», -- наголосив німецький політик.

Берлін.