В документі зазначається, що фінансова система Хорватії вже практично готова до цього. Тому Європейська комісія ухвалила  рішення про прийняття Загреба з 1 січня 2023 року до Єврозони. Наголошується, що Хорватія стане 20-ю країною Єврозони. А з її національною валютою -- куною -- доведеться розпрощатися. 

У цій доповіді згадується і Румунія, але в негативному контексті. Фахівці Єврокомісії дійшли висновку, що економіка Румунії не готова до переходу на спільну європейську валюту, тому в найближчі роки Бухарест не може розраховувати на швидку інтеграцію до фінансового союзу. Як зазначило румунське видання Jurnalul, рішення Єврокомісії цілком справедливе, бо румунський уряд на цьому етапі не може стримувати інфляційні процеси в країні, як і не може подолати розрив у доходах між бідними та багатими верствами населення. Різниця між ними сягає сотень тисяч леїв. «Все це негативно позначається на міжнародному іміджі Румунії і лякає зарубіжних бізнесменів та інвесторів», -- наголошується у доповіді Європейської комісії. 

Газета Jurnalul зазначає, що нову заявку на вступ до Єврозони Бухарест зможе подати не раніше 2024 року. І за умови, що всі недоліки в економіці і фінансовій сфері буде подолано. 

Ще за одним кандидатом на вступ до Єврозони -- Болгарією фахівці продовжать ретельно спостерігати. У Софії вже розробили оперативний план із запровадження євро з чіткими завданнями і термінами для банків, державних установ. Готують внесення відповідних змін до закону про Болгарський народний банк. Уряд сподівається, що під час широких громадських обговорень зможе переконати громадян у перевагах членства в Єврозоні, а парламент країни оперативно створить законодавчу базу для переходу на євро з 1 січня 2024 року.