Упродовж трьох останніх днів міністри внутрішніх справ федеральних земель Німеччини, за участю глави відомства Ненсі Фрезер, обговорювали питання посилення контролю соціальних мереж і цивільної оборони, а також проблеми біженців. Центральною темою була війна в Україні та її наслідки для Німеччини.

За результатами зустрічі плановано створити Об’єднаний центр компетенцій із цивільної оборони. Очікується, що ця організація має об’єднати зусилля федеральної та місцевої влади в галузі управління кризовими ситуаціями, зокрема стихійними лихами. Особлива увага - розвитку інфраструктури: збільшенню кількості сирен та використанню можливостей технологій Cell-Broadcast. Остання дає змогу одночасно надсилати повідомлення абонентам сотового зв’язку, котрі перебувають у межах охоплення базової станції.

Під час конференції ішлося також про контроль соціальних мереж. Зокрема, в галузі безпеки цифрового простору обговорювалося доопрацювання закону про мережеве правозастосування. На думку представників Федерального міністерства юстиції, цей документ має бути спрямований на ефективнішу боротьбу зі злочинами на ґрунті ненависті, новинними фейками та іншим незаконним контентом у соціальних мережах.

Крім того, міністри внутрішніх справ мають намір посилити боротьбу з дитячою порнографією. Зокрема, плановано підвищити швидкість видалення такого контенту з Інтернету.

У сфері протидії правому екстремізму декларується курс на дерадикалізацію.

Ще одне завдання органів внутрішніх справ - зміцнення кіберзахисту місцевих і федеральних осередків влади.

Зазвичай такі заходи з участю міністрів внутрішніх справ традиційно супроводжуються акціями протесту. Цього разу антифашистські організації провели демонстрацію під гаслом: «Ні - владі органів безпеки!», а Рада у справах біженців - ходу з вимогами негайного надання мігрантам права на перебування у країні.

Берлін.