Відновлювати знищені війною окуповані території України кремль доручив російським регіонам. Новосибірській області за розподілом припав Біловодський район на Луганщині. Про це повідомив губернатор області Андрій Травніков. Він тільки не пояснив, звідки візьмуть зайві мільярди, якщо дефіцит бюджету в області на 2022 рік становить майже 16 мільярдів рублів. 

«Ми розраховуємо на підтримку промисловців і комерсантів», – процитував коментар з цього приводу віце-спікера законодавчих зборів Андрія Панферова сайт «Тайга. Инфо». 

Це не вихід із ситуації. Перші це зрозуміли в регіонах. Рішення путінського режиму весь тягар війни перевести саме на регіони викликало обурення і незадоволення.

«Чому замість російських олігархів тягар «шефства на територіями України і визнаних кремлем днр і лнр ляже на регіони?» – дивується екс-депутат держдуми Віра Ганзя. Вона працювала у бюджетному комітеті нижньої палати парламенту.

Представниця регіону вибрала із списку журналу «Форбс» 30 російських доларових мільярдерів і порахувала їхні статики. Цим багатіям належить 256 мільярдів доларів США. У перерахунку на рублі – понад 15 трильйонів рублів. 

«І без того знедолені регіоні зі злиденними бюджетами зобов’язали відновлювати Україну, а олігархи із 15 трильйонами, як і раніше, недоторканні», – не приховує гніву і роздратування колишній парламентарій Віра Ганзя.

Ще один тривожний для путінського режиму сигнал надійшов із Красноярська. Найбільше оборонно-промислове підприємство країни «Красмаш» провело тендер на рефінансування п’ятимільярдного кредиту. Уряд росії не може забезпечити належного фінансування стовідсоткового державного підприємства, яке має випускати розрекламовані ракети «Сармат», і заганяє його в кредити.  

«Красмаш» входить до «Роскосмосу»  і виготовляє ракетно-космічну техніку, серед якої шпигунські супутники для армії та «найпотужніші у світі» стратегічні ракети «Сармат». Як заявляють пропагандисти, однієї такої ракети достатньо, щоб знищити фрагмент планети розмірами із Францію чи штат Техас. Це на словах, а на ділі промислове виробництво ракет затягується через брак комплектуючих і… фінансування. Поки що продемонстрували лише старт «Сармата» з Плісецька і велику воронку на Камчатці.  Розрекламовані ракети вчасно так і не надійшли на озброєння.

«У нас визначено цілі, зрозумілий інструментарій, але бракує фінансування», – зізнається керівник «Роскосмосу» дмітрій рогозін. 

Щоб вибити фінансування, дмітрій рогозін  тішить путіна масштабним орбітальним угрупованням, яке відстежуватиме бойові дії в Україні. «Потрібно запустити 161 космічний апарат, у тому числі для міністерства оброни, але їх мало, потрібні тисячі», – апетити глави «Роскосмосу»  дедалі зростають.

Брак фінансування для «шефства» над окупованими регіонами і виробництва сучасного озброєння путінські опричники намагаються компенсувати залякуванням світу ядерною зброєю.

«Ніхто не хоче ядерної війни, але говорити про її неможливість – помилка», – заявив екс-президент росії, а нині заступник голови ради безпеки рф дмітрій мєдвєдєв в інтерв’ю телеканалу Al Jazeera.

Він застеріг, що відповідно до доктрини росія може завдати ядерного удару навіть «при атаці звичайним озброєнням, але при загрозі існуванню самої держави – про що теж ніхто не повинен забувати».

Схоже, ми стаємо свідками нового етапу «спецоперації», коли гроші після введення міжнародних санкцій закінчуються, а ставки кремлівського джокера зростають: усе як в азартній грі, тільки на карту поставлена безпеки планети.