У середу під час чергового засідання уряду протистояння загострилося до крайньої межі, коли прем'єр-міністр Кирил Петков запропонував розглянути актуалізацію бюджету на другу половину року. Віце-прем'єр і міністр фінансів Асен Василев оголосив план актуалізації бюджету, в якому передбачалося підвищення мінімальних зарплат усім категоріям працівників, пенсій (на 20%), а також субсидій для малозабезпечених сімей. З цими параметрами витрат не погодилися віце-прем'єр і міністр регіональної політики Гроздан Караджов та міністр закордонних справ Теодора Генчовська. Вони, як зазначають ЗМІ, вимагали надати додаткові кошти на потреби своїх відомств. Гроздан Караджов наполягав виплатити заборгованість фірмам, які реалізовували інфраструктурні проекти, а також попросив для них додаткові кошти для продовження будівництва магістралей.

Як потім пояснив в ефірі телеканалу BTV прем'єр-міністр, ці приватні організації раніше завищували вартість робіт і зловживали державними коштами. Тому міністру регіональної політики було чемно відмовлено в нових вливаннях грошей у фірми, проти яких триває слідство. Як відмовлено і міністру закордонних справ Теодорі Генчовській, котра наполягала на підвищенні зарплат співробітникам МЗС і додатковому фінансуванні дипломатичних місій. Прем'єр-міністр та міністр фінансів пояснили, що це збільшить дефіцит бюджету і призведе до зростання інфляції.

І тоді три міністри - регіональної політики, закордонних справ та у справах молоді та спорту, які представляли в уряді партію «Є такий народ», демонстративно покинули залу засідань уряду. Тож параметри актуалізації бюджету і законопроект, який винесуть на розгляд парламенту, схвалили без них.

У відповідь на це лідер партії «Є такий народ» Славі Трифонов заявив про вихід її із правлячої коаліції. Він назвав бюджет винятково поганим і заявив, що глава уряду та міністр фінансів не справляються із проблемами. Крім того, в прямому ефірі телеканалу партії 7/8 він заявив, що ще одна причина виходу партії з коаліції - політика Кирила Петкова стосовно Північної Македонії. За словами Трифонова, вона відмінна від політики зовнішньополітичного відомства, парламенту та консультативної ради при президентові Болгарії. Він звинуватив Петкова, що той на догоду Брюсселю прагне зняти вето на початок переговорів із Скоп’є про приєднання Північної Македонії до ЄС. І тим самим порушує коаліційну угоду.

Прем'єр-міністр та співголова партії «Продовжуємо зміни» Кирил Петков на терміновій прес-конференції заявив про готовність сформувати уряд меншості та працювати на благо Болгарії, щоб не проводити ще одні позачергові парламентські вибори.

Болгарські аналітики вважають, що ймовірним виходом із ситуації може бути заміна міністрів. Однак у коаліційної більшості може забракнути депутатських голосів. Окрім того, президент може вручити мандат на формування уряду іншій партії. В іншому разі країну знову очікують позачергові парламентські вибори.