До того ж у двох варіантах: електронному і паперовому. Варто наголосити, що автор — доктор історичних наук, професор, лауреат премії імені Дмитра Яворницького.

На думку автора, в сучасній російсько-українській війні бойовий досвід УПА слугує взірцем стійкості в надважких умовах. Такий само героїзм показали й оборонці Маріуполя, зокрема полк спеціального призначення «Азов» Національної гвардії, який підкреслив свою духовну єдність з УПА.

Водночас для Москви книжка «Історія УПА» стала матеріальним свідченням «українського варіанта нацизму» і «пронацистських настроїв у сучасній Україні». Це відзначено у федеральній державній установі «Музей Победы», де розгорнули тримісячну виставку під назвою «Звичайний нацизм». Її склали «трофейні експонати», захоплені російськими окупантами на залишеній базі полку «Азов» у селі Урзуф, поблизу Маріуполя. Серед них — «Історія УПА» Р. Офіцинського, яку читали, стверджує автор, захисники України.

У виданні означено ключові питання історії Української повстанської армії: ідейні засади, управління, озброєння, повсякдення, важливі бої та рейди, ставлення в різних країнах тощо. Вона вела відлік від 14 жовтня 1942 року, організовано діяла до травня 1954-го. Окремі бійці воювали до квітня 1960-го, а поодинокі переховувались до здобуття Україною Незалежності. Повстанська пісня «Зродились ми великої години» — марш нової української армії, яка нині успішно воює проти російського агресора.

За словами автора, УПА найдовше чинила опір тоталітарним державам на найбільших просторах — у межах нинішніх держав Україна, Білорусь, Польща, Словаччина, Чехія, Румунія, а також переходила в Австрію та Німеччину. Повстанські терени в 1944 році досягали 150 тисяч кв. км, де проживали 15 мільйонів осіб. Це приблизно чверть території та третина населення теперішньої України, або ж площа, більша від Греції та з населенням Нідерландів.

Окремо автор охарактеризував особовий склад УПА. Так, соціально переважали селяни віком 18—28 років із початковою і неповною середньою освітою, позапартійні.

Командні пости обіймали особи переважно з бойовим досвідом Дружин українських націоналістів, радянської, польської, німецької армій.

Проти УПА в 1945—1946 роках воювали понад сто тисяч радянських військовослужбовців. У 1944—1955 рр. радянська влада репресувала півмільйона мешканців Західної України: 134 тисячі заарештованих, 155 тисяч убитих, 203 тисячі висланих.

Книжка Романа Офіцинського заслуговує на вдумливе прочитання...

Ужгород.

Фото автора.