Як повідомив 23 червня під час брифінгу в Білому домі координатор Ради національної безпеки Джон Кірбі (на знімку), йдеться про суму в 450 мільйонів доларів. «США оголошують про виділення нового пакета допомоги в рамках нашої підтримки, щоб допомогти Україні захистити свою демократію на тлі неспровокованої російської агресії», — сказав він.

До нового пакета допомоги ввійдуть зброя та обладнання, зокрема, нові реактивні системи залпового вогню HIMARS і десятки тисяч додаткових боєприпасів для артилерії, яку було надано раніше. Також США нададуть патрульні катери для захисту узбережжя та внутрішніх вод. Як нагадали в Білому домі, від початку російського військового вторгнення Сполучені Штати надали Україні безпекової допомоги на суму 6,1 мільярда доларів.

Окрім того, 23 червня Комітет з міжнародних відносин Сенату США ухвалив резолюцію, у якій закликав Держдеп визнати росію державою-спонсором тероризму. Також сенатори засудили використання голоду як зброї у війні, визнавши вплив війни рф проти України на глобальну продовольчу безпеку.

Ця резолюція не є фактичним визнанням рф як держави — спонсора тероризму, однак закликає адміністрацію до прийняття такого рішення. «Якщо Сполучені Штати визнають країну спонсором тероризму, це потягне за собою багато наслідків... Немає сумніву, що росія на чолі з володимиром путіним є державою — спонсором тероризму… Він військовий злочинець, і він несе відповідальність за кожен злочин, скоєний від його імені, кожен акт знищення, кожен акт вбивства, усе, що було скоєно в Україні, на його відповідальності», — цитує «Голос Америки» сенатора-республіканця Джеймса Ріша.