У середу увагу журналістів привернула прес-конференція міністра оборони Димитра Стоянова.

Він заявив, що найбільшою проблемою його відомства є невизначеність з ремонтом двигунів багатоцільових винищувачів МіГ-29 ще радянського виробництва. «Наша винищувальна авіація у винятково важкому становищі. Залишковий ресурс літаків МіГ-29 дозволяє вести чергування з охорони повітряного простору лише до середини 2023 року. Ми провели переговори з польською стороною щодо можливості ремонту шести двигунів, але остаточного рішення ще немає. У наступні три-чотири роки існує ризик, що ми вперше з 1952 року не зможемо охороняти свій повітряний простір. Причини - конфлікт в Україні, неможливість ремонту та затримка з постачанням американських літаків, яка може розпочатися лише у 2025 році», - розповів міністр оборони.

Ще у 2019 році Болгарія уклала контракт із США на постачання восьми модернізованих винищувачів F-16 і навіть внесла аванс у сумі 1,26 мільярда доларів. Це тоді підвищило оборонні витрати Болгарії за 2019 рік вище за відмітку 2 відсотки від ВВП, на чому наполягали США і НАТО. Міністр підтвердив, що США зобов'язалися розпочати поставки нових літаків у 2023 році, але потім відклали строки виконання контракту до 2025 року, пояснивши це «порушенням ланцюжків постачання внаслідок пандемії корона вірусу».

Колишні високопосадовці міністерства, які закликали Болгарію передати існуючі у неї винищувачі Україні для захисту від росії, вважають, що посилання міністра на проблеми з ремонтом МіГ-29 є, по суті, відмовою Києву у його проханні. Тим паче що президент поставив перед службовим урядом завдання «запобігати залученню Болгарії у конфлікт (так він визначив війну, яку росія веде проти України) та ризикам для національної безпеки». Як одразу зазначили деякі болгарські політологи і журналісти, за цим завданням легко читається припинення будь-яких спроб прямої чи непрямої допомоги Україні зброєю.

Випусковий редактор болгарської газети «Капітал» Івайло Станчев нагадав, що ще до «конфлікту» президент говорив, що Крим - російський. Його співрозмовник в ефірі болгарського радіо і головний редактор цього видання Олексій Лазаров підтвердив, що Румен Радев «справді почав так себе проявляти ще до «конфлікту» в Україні. Причому подібні проросійські заяви він робив усередині країни, а за межами Болгарії говорив дуже правильні, як на мене, речі. Побоювання, що він дотримується проросійських позицій, є важливими, оскільки нинішній уряд, можливо, перший, у який він так багато інвестував... До нього увійшли люди, яким він довіряє, цей уряд слідуватиме політиці, яку він сформулює. З того, чи продовжиться постачання зброї, ми зрозуміємо, чи захищає Радев проросійські позиції. Це питання стосується не лише України та його політичної позиції, а й усього болгарського ВПК... Болгарські військові заводи зараз працюють 24 години на добу, припинення поставок означатиме зменшення їхньої зайнятості, що, безперечно, позначиться на співробітниках».