Вона має 6 енергоблоків, а це – 40% всіх атомних реакторів в Україні.

З часу окупації російськими загарбниками ситуація в регіоні, де розташована ЗАЕС, з кожним днем стає дедалі більш небезпечною.

У п’ятницю, 5 серпня 2022 року, російські окупанти обстріляли ЗАЕС ракетами та артилерією, які влучили поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Цим агресор поставив світ перед загрозою нової ядерної катастрофи, що цілком очевидно, необхідно трактувати як ядерний тероризм. Відомо, що було пошкоджено високовольтну лінію електропередач і датчики радіаційного контролю.

У машинній залі першого енергоблоку, де розташований турбогенератор, росіяни розмістили військову техніку з боєкомплектом, зброєю та вибухівкою. Розміщення на майданчику ЗАЕС військового арсеналу може привести (в результаті його безпосереднього застосування чи детонування) до пошкодження систем та елементів, важливих для безпеки ядерних установок ЗАЕС. В результаті цього, в залежності від особливостей експлуатаційного стану ядерної установки та характеру пошкоджень, за найнесприятливіших обставин вже протягом кількох годин може відбутися витік ядерних матеріалів з подальшим радіаційним забрудненням навколишнього середовища та радіаційним опроміненням персоналу та населення.

Наслідки, які може спричинити аварія на ЗАЕС, становлять загрозу життю і можуть призвести до ядерної катастрофи. При цьому радіоактивно забруднені повітряні маси можуть становити небезпеку не тільки для України, а й для Європи та навіть Азії.

Радіоактивне забруднення може завдати непоправної шкоди довкіллю, живій природі, життєдіяльності і здоров’ю людей. Підвищені дози радіації призводять до зростання ракових захворювань у людей, патологій у новонароджених, генетичних мутацій.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав нещодавній обстріл поблизу ЗАЕС «самогубним». Наголосив, що будь-яка атака на атомні електростанції – це самогубство. Антоніу Гутерріш висловив сподівання, що  такі атаки на атомні об’єкти припиняться та закликав Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) отримати доступ до ЗАЕС.

На разі тимчасово окупована ЗАЕС повністю вийшла з-під контролю МАГАТЕ – на станції порушені всі можливі принципи безпеки. Про це поінформував в одному із недавніх свої інтерв’ю генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі. За його словами він надзвичайно стурбований обстрілом, «який підкреслює дуже реальний ризик ядерної катастрофи, яка може загрожувати здоров’ю населення та навколишньому середовищу в Україні та за її межами. Військові дії, що ставлять під загрозу безпеку ЗАЕС, є абсолютно неприйнятними і їх потрібно уникати будь-якою ціною».

Статтею 33 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» визначено що оператор, в даному випадку НАЕК «Енергоатом», забезпечує ядерну та радіаційну безпеку і несе відповідальність за ядерну шкоду, у тому числі й фінансову.

Згідно статті 32 зазначеного Закону ліцензіат несе всю повноту відповідальності за радіаційний і фізичний захист та безпеку ядерної установки, об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами відповідно до наданої ліцензії. Тому на найвищому рівні треба розглянути питання про позбавлення ліцензії у зв'язку з втратою контролю над ЗАЕС з усіма наслідками, що з цього випливають, і проінформувати про це МАГАТЕ та ООН.

Із самого початку військового вторгнення на територію України агресором порушено чи не всі норми Женевської конвенції та Будапештського меморандуму, який містить гарантії суверенітету та безпеки України. Окупанти постійно погрожують нашій країні застосуванням ядерної зброї, вчиняють численні провокації на ядерних об'єктах України.

Погрози ядерною зброєю неприпустимі, а наслідки її застосування можуть стати фатальними для всього людства.

Інформаційне управління