Про це заявили у Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України.

У центрі наголошують, що російська пропаганда запустила інформаційну кампанію на тимчасово захоплених територіях для збільшення прихильників рф. Обстріли та погрози вибуху на Запорізькій АЕС окупанти використовують, щоб виграти час на підготовку до проведення псевдореферендумів, йдеться у повідомленні.

«Щоб переломити ситуацію на свою користь, кремлівський режим вдається до шантажу всього цивілізованого світу вибухом на ЗАЕС. Але винними у цій гіпотетичній катастрофі роспропаганда вже назвала ЗСУ та уряди всіх західних країн, які не підуть на поступки росії», — додали у центрі.

Утім, ситуація на ЗАЕС складна, станція працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Так, внаслідок атаки рашистів спрацѐѐҠаварійний захист на одному з трьох працюючих енергоблоків. Його відключено. Також під час обстрілів серйозно пошкоджені азотно-киснева станція, допоміжний корпус, насосна станція побутових стоків тощо. Крім того, пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. Окупанти також обстріляли пожежну частину. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є пожежна небезпека. Під постійною загрозою й життя працівників. Так, 14 серпня російські окупанти зробили щонайменше шість пострілів по Енергодару. Внаслідок цього загинув працівник Запорізької АЕС, ще двох енергодарівців поранено, інформує телеграм-канал Енергоатому.

Варто зазначити, що наразі Запорізька атомна продовжує працювати і виробляти енергію для потреб вітчизняної енергосистеми, але рашисти не полишають спроб перенаправити її через Крим до росії.