Колеги — народні депутати називають її спікером з питань освіти і науки, оскільки у профільному комітеті Верховної Ради України вона очолює підкомітет з питань дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти. На її рахунку 15 внесених законопроектів, два з яких уже стали законами. А ще Віталіна Дзоз — найдисциплінованіший народний обранець. За рік депутатства вона не пропустила жодного засідання парламенту чи комітету, в якому трудиться. Але, звітуючи перед своїми виборцями, вона, звісно, говорить з ними не тільки про законопроекти, а насамперед про те, що найбільше хвилює сьогодні людей.

Учитель і парламентарій

У Верховну Раду України Віталіна Олексіївна прийшла з поста міністра освіти і науки Криму. А до цього був багаторічний досвід роботи депутатом різних рівнів, відповідальні посади в Раді міністрів Криму та Масандрівській селищній раді. Але хоч би як високо вона піднімалася, завжди пам’ятає про те, що путівку в життя їй дав рідний педагогічний колектив, яким керувала, будучи директором школи. Тож, що таке праця вчителя, народний депутат Віталіна Дзоз знає не з чуток. Можливо, тому в парламенті її уважно слухають, коли каже про захист прав і інтересів учителювання, підвищення престижу педагогічної праці, захист прав дітей на отримання безплатної та якісної освіти, реформування дошкільного виховання. Для неї діалог з учителями — це перманентний процес, в якому депутат спирається на професійну підтримку Центру законодавчих ініціатив у сфері освіти.

Нині народний обранець працює над розв’язанням проблеми, означеної Президентом України: до 2015 року ліквідувати черги в дитячих дошкільних установах і вдосконалювати їхню роботу. Відправною точкою багатьох її ініціатив стало ознайомлення з досвідом передових дошкільних установ Москви, головний принцип роботи яких — «гроші ходять за дитиною». До того ж робота дитячого садка повинна бути відкритою, корисною для мікрорайону, зрозумілою й прозорою для батьків. «Дошкільне дитинство Криму» — так називається інноваційна програма поліпшення діяльності дитячих садків, яка готується в ці дні під керівництвом Віталіни Дзоз. Вона, до речі, вже знайшла підтримку в Раді міністрів Криму. До кінця нинішнього року на сесії Верховної Ради автономії розглянуть цей документ і його фінансову складову. Наступним кроком на шляху реформування всієї шкільної та дошкільної системи має стати Кодекс законів про освіту, над яким народний депутат працює з фахівцями та педагогічною громадськістю.

Від дверей до дверей

І все-таки Віталіна Олексіївна не тільки педагог, але насамперед народний депутат, обраний по мажоритарному округу №1. І її виборців хвилюють найрізноманітніші проблеми. «Я — мажоритарник, — не втомлюється повторювати вона. — Проблеми моїх виборців — мої турботи». Скарги про діряві дахи, невідремонтовані під’їзди, ліфтові господарства, дерева, що можуть впасти, вона чує на кожному особистому прийомі. Якось на зустрічах з виборцями журналісти поцікавилися в самої Віталіни Дзоз, який коефіцієнт корисної дії в її роботі зі зверненнями громадян. З’ясувалося, він досить високий — на рівні 75 відсотків, про що свідчить статистика. У 7 із 10 випадків звернення виборців на адресу свого народного депутата завершується позитивним вирішенням питання.

Передусім це проблеми, від розв’язання яких залежить зручність цілих мікрорайонів. Як, наприклад, мікрорайону Верхня Українка, де сади й городи не витримують літньої посухи, автомобілісти страждають на розбитих дорогах, а про каналізацію забули багато років тому. Усі кошти, виділені народному депутатові для роботи в окрузі, Віталіна Дзоз передала для будівництва водоводу в цьому районі. Уже готова насосна станція з устаткуванням і резервуаром для води, прокладено два кілометри труб, але залишилося протягнути ще близько тисячі метрів нової нитки водоводу. Наступне літо вже не лякає жителів. Що стосується каналізування мікрорайону, то народний депутат звернулася до міської влади Сімферополя із проханням включити витрати на будівництво першої черги цього об’єкта в проект бюджету на 2014 рік.

Або зовсім інша проблема, духовна, але розв’язання вона потребує цілком матеріального. Здавалося б, церква відділена від держави, і яке діло народному депутатові до турбот навколо караїмської кенаси. Як і більшість культових будинків, у роки радянської влади її використовували не за призначенням, в ній приміщувалася радіоредакція ДТРК «Крим». Караїмська громадськість автономії ось уже довгих два десятки років бореться за повернення їй кенаси, і за ці роки хто тільки не брався розв’язати цю проблему — все безуспішно. Зусиллями Віталіни Дзоз питання вже на розгляді в Кабінеті Міністрів України й, сподіватимемося, вирішиться в інтересах караїмів найближчим часом.

Багато чи мало цих зустрічей і звернень? Напевно, достатньо, щоб робити висновки й мати власну думку з багатьох проблем. «Люди правильно оцінюють нинішню ситуацію в країні, в місті, сьогоднішніх керівників і те, що заважає нам жити краще, — ділиться враженнями від спілкування Віталіна Олексіївна. — Один зі своїх виступів із трибуни сесії я планую назвати «Народ говорить» і цитуватиму звернення виборців на мою адресу».

Щоб усім було добре!

Також Віталіна Дзоз продовжує підготовку програми «Сімферопольський дворик», яка покликана зробити наше середовище проживання більш комфортним і затишним, населивши двори дитячими майданчиками, лавочками і квітниками. Це стане можливо разом із модернізацією та реформуванням усього житлово-комунального господарства.

Однак за всіма програмами й законопроектами не має згубитися реальна, жива людина зі своїми маленькими, але такими важливими для кожного з нас проблемами. І таких удалося розв’язати чимало. Адже так хочеться, щоб добре було кожному! Добре мамі, коли її дитина отримала нарешті місце в дитячому садку. Добре людям похилого віку з хору ветеранів, яких безкоштовно возили на екскурсію в парк левів. Добре вихованцям багатодітних сімей, які за допомогою народного депутата відпочили в літніх оздоровчих таборах. Добре учасникам урочистих заходів і благодійних ранків, які за участі Віталіни Олексіївни супроводжують усі свята й пам’ятні дати.

Слідом за цим у громадські приймальні народного депутата в Києві та Сімферополі летять листи й листівки зі словами подяки. Один із них хочеться процитувати: «У Пенсійному фонді мені виставили штраф за порушення, якого я не робив. І тільки Віталіна Олексіївна, вислухавши мене, взяла питання під свій контроль. Завдяки роботі її команди та юристів мої права відновлено. Якби всі 450 народних депутатів були такими, наше життя стало б краще, простіше, комфортніше. Михайло Бевз, пенсіонер».

Що ж, очевидно, найближчим часом менше звернень до народного депутата не стане.

Факт

За перший рік роботи в статусі народного депутата України Віталіна Дзоз провела 40 зустрічей з виборцями й понад 50 особистих прийомів. А письмово й телефоном до неї звернулися ще близько 2000 тисяч осіб.

Зустріч з жителями мікрорайону.

Фото Олексія КУЗЬМІНОВА.