«Отримано додаткові підтвердження інформації про підготовку окупантами провокації на Запорізькій атомній станції. Зокрема, ліцензованому персоналу (який виконує свої функції на основі виданої Держатомінспекцією ліцензії) наказано залишатися вдома. На територію станції допускатиметься невелика частина оперативного персоналу», — написало ГУР у п’ятницю в Телеграмі.

За інформацією ГУР, 18 серпня на вечірніх зборах керівництва ЗАЕС були відсутні представники «Росатому», які з моменту окупації брали участь у всіх таких нарадах. У ГУР зазначили, що представники «Росатому» «взагалі залишили територію ЗАЕС».

«Враховуючи кількість зброї, яка наразі розташована на території атомної станції, а також неодноразові провокативні обстріли, є висока ймовірність проведення масштабного теракту на ядерному об’єкті», — наголосили в ГУР Міноборони.

Тим часом речник державного департаменту США Нед Прайс закликав забезпечити для МАГАТЕ доступ до Запорізької АЕС.
«МАГАТЕ має отримати доступ до Запорізької АЕС якнайшвидше», — сказав Прайс.

Він додав, що США дуже занепокоєні ситуацією навколо Запорізької АЕС, а також зазначив, що відомство має інформацію про «безрозсудні дії» російських окупантів на Запорізькій атомній станції та стосовно зловживань і примусу працівників ЗАЕС росіянами. «Ми аплодуємо українській владі та працівникам станції за їхню відданість ядерній безпеці у дуже складних умовах. США рішуче засуджують безвідповідальне ігнорування росією ядерної безпеки», — наголосив Прайс.

Варто зазначити, що минулого тижня глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав Росію та Україну якнайшвидше допустити місію агентства до Запорізької АЕС, а також заявляв про свою готовність очолити її.

Раніше Президент України Володимир Зеленський наголосив на відсутності будь-яких перешкод для відвідування місією МАГАТЕ Запорізької АЕС через територію України.

І вже дивною на тлі всіх цих подій прозвучала заява міністра оборони рф Сергія Шойгу, який заявив, що росія не потребує застосування ядерної зброї в Україні. За його словами, головне її призначення — це стримування ядерного нападу. При цьому він повторив тезу російської пропаганди, що «Києвом у гібридній війні проти росії керують об’єднані сили Заходу». Мовляв, відповідальність за загибель мирного населення на Донбасі теж «несуть країни Заходу через постачання зброї».