Про це інформує The New York Times.

Організація ООН зібрала групу експертів для відвідування Запорізької атомної електростанції на південному сході України — найбільшої атомної електростанції в Європі — вже наступного тижня.

Список членів команди, який оприлюднила газета The New York Times, включає голову ядерного агентства Рафаеля Маріано Гроссі (на знімку) з Аргентини та 13 інших експертів із переважно нейтральних країн.

У штаб-квартирі МАГАТЕ у Відні відмовились коментувати заплановану місію, – йдеться у статті The New York Times. Речник підтвердив, що агентство «веде активні консультації щодо неминучої місії МАГАТЕ» на станцію.

Але навіть коли деталі можливого візиту на ЗАЕС з'явилися, росія та Україна в суботу знову звинуватили одна одну в обстрілі підприємства.

Тим часом Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" повідомляє, що росія обстрілювала станцію ввечері в п'ятницю та вранці суботи. Енергоатом  звинуватив російські сили в посиленні тиску на персонал перед можливим візитом МАГАТЕ, щоб «не дати їм розкрити докази злочинів окупантів на ЗАЕС та використання її як військової бази».

За кілька хвилин після заяви Енергоатому міноборони росії оприлюднило власну заяву про те, що Україна обстріляла станцію минулої доби.

Понад те – в четвер станція тимчасово втратила зовнішнє електропостачання після того, як був пошкоджений важливий високовольтний провід, що змусило застосувати резервне живлення.

The New York Times цитує Президента України Володимира Зеленського, який заявив у зверненні до нації ввечері в п’ятницю, що цей епізод наблизив країну до катастрофи, що робить необхідність візиту міжнародних інспекторів ще нагальнішою.

«Хочу підкреслити, що ситуація залишається дуже ризикованою та небезпечною, – сказав Володимир Зеленський. – Тому так важливо, щоб місія МАГАТЕ прибула на станцію якомога швидше».

москва, між тим, на словах заявляє, що підтримує роботу МАГАТЕ, але на ділі ігнорує прохання вивести військові сили з АЕС та її околиць для створення демілітаризованої зони.

Отже, підсумуємо сказане вище.

МАГАТЕ затвердило групу експертів, які, як очікується, прибудуть на Запорізьку атомну електростанцію наступного тижня. Про це пише The New York Times і запевняє, що у розпорядженні редакції є  список членів місії.

Групу очолить генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі та ще 13 експертів із переважно нейтральних країн. Ні Сполучені Штати, ні Велика Британія, країни, які росія вважає "недружніми", не представлені у групі.

МАГАТЕ, на жаль, як вже говорилося, відмовилося коментувати виданню подробиці запланованої місії на ЗАЕС.

В агентстві підтвердили, що "ведуть активні консультації щодо неминучого відвідування Запорізької АЕС".

До складу місії МАГАТЕ входять експерти з Польщі та Литви, країн, які Україна вважає дружніми, а також інші з Сербії та Китаю, на які Україна дивиться з глибокою підозрою через їхні дружні стосунки з москвою.

Решта членів — з країн, які здебільшого стояли осторонь війни в Україні або тримали відкритими канали з кремлем. Серед них Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія.

Едвін Лайман, експерт з ядерної енергетики Союзу зацікавлених вчених, сказав, що візит МАГАТЕ дозволить експертам перевірити стан усіх аварійних систем, а також запасів дизельного палива, а потім домовитися про його поповнення.

Хронологія подій

4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об'єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків. 5 серпня Росія влаштувала артилерійські обстріли території біля майданчика ЗАЕС. Внаслідок трьох зафіксованих влучень пошкоджено високовольтну лінію видачі електричної потужності ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

 25 серпня голова МАГАТЕ Гроссі повідомив, що відправлення місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС "практично неминуча".

 26 серпня WSJ повідомила, що місія МАГАТЕ буде на Запорізькій АЕС вже на початку наступного тижня.

 

За матеріалами зарубіжної преси.

Фото EPA/Chrisian Bruna.