За місяць вона  скоротилася на 18 тисяч, а з початку війни — на 30,8 тисячі.

Згідно з опитуванням Європейської Бізнес Асоціації, зростання числа безробітних пов’язано зі скороченням персоналу деякими компаніями. У липні на такий крок пішли 10% компаній, а 7% відправили у неоплачувану відпустку співробітників.

Ще більша тенденція до скорочення штату в секторі малого та середнього бізнесу — в липні про звільнення працівників заявили 18% опитаних підприємців (у травні було 12%, а у березні — 8%).

Проте, за прогнозами Нацбанку, безробіття в Україні повільно скорочуватиметься до кінця року, однак його високий рівень зберігатиметься ще кілька років (кінець 2022-го — 28,9%, 2023-го — 27%, 2024-го — 18,2%, а 2021 року цей показник становив 9,8%).

Але є і хороші новини. Ось одна з них. Уряд запустив низку грантових програм як потужний інструмент для підтримки малого й середнього бізнесу. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економіки Юлія Свириденко в ефірі національного телемарафону.

«Будь-який підприємець, що прагне розвивати свою справу, або започаткувати нову, може отримати безповоротну допомогу від держави. Це також стимулюватиме створення робочих місць, яких потребують зараз українці.

Ми розраховуємо, що реалізація усіх грантових програм у рамках проекту «єРобота» дасть можливість створити понад 300 тисяч нових робочих місць», — повідомила віце-прем’єрка.

Водночас, як розповіла Юлія Свириденко, українці масово подають заявки на грантові програми. Зараз відомо, що таких заявок надійшло вже майже 10 тисяч. Із них 8,5 тисячі — на отримання мікрогранту, щоб відкрити чи розвинути власну справу.

Перші 227 переможців програми мікрогрантів уже отримали гроші на свої рахунки. Загальна сума перерахованих їм коштів становила 52,7 млн гривень.

Нагадаємо. Нещодавно Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Кабмін виділив понад 100 млн гривень на програму «єРобота». Він зазначив, що це підтримка грантів для бізнесу. Звучить оптимістично.

І насамкінець. Державний Ощадбанк також підготував чотири грантові програми, за якими можна отримати кошти на розвиток агробізнесу. Кажуть, що в портфелі Ощадбанку ціла низка фінансових інструментів для підтримки підприємництва в сільському господарстві.

Підсумовував Віктор БОНДАР.

Фото зі сторінки Мінекономіки в Фейсбуці.