Тобто співгромадяни вже переймаються: звідки брати гроші на те, щоб комфортно почуватися за обставин, що склалися. Війна, інфляція, зростання цін. Дехто вже заходився купувати обігрівачі.

Тим часом уже відомо, скільки українців не зможуть платити за комуналку цієї зими. Субсидії на оплату послуг ЖКГ у опалювальному сезоні 2022—2023 рр. знадобляться трьом мільйонам українців. Це на 10—15% більше, ніж було минулої зими. Кількість одержувачів допомоги зросте через падіння доходів країни, бо субсидії призначають тим, хто не може самостійно покривати витрати на комуналку.

Про це розповів заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко. Він нагадав, що взимку 2021—2022 рр. субсидії в Україні отримували майже 2,5 млн осіб.

«На цей опалювальний період ми прогнозуємо, що чисельність одержувачів субсидій може збільшитись. Це об’єктивно характеризується падінням доходів населення... Власне, ми говоримо про 10—15% збільшення контингенту одержувачів субсидій — орієнтуємось на 3 млн домогосподарств», — сказав Музиченко.

Він наголосив, що всім 2,5 млн «старих» субсидіантів в Україні допомогу перепризначатимуть в автоматичному режимі. А майже півмільйона нових одержувачів субсидій мають звернутися до органів соцзахисту із заявами.

Між тим нині на ринку, кажуть, справжній ажіотаж на електричні обігрівачі. Українці вже готуються до зими та намагаються утеплитись.

Про це сказав комерційний директор однієї з відомих торговельних мереж Іван Павлік.

«Якщо порівнювати з минулим роком, то попит на обігрівачі виріс приблизно вдвадцятеро. Йдеться про будь-які види обігрівачів — від класичних масляних до більш сучасних керамічних панелей», — сказав експерт.

Збільшення попиту сприяє підвищенню цін. Тому щоб придбати техніку без переплат, рекомендовано шукати альтернативу.

Так, наприклад, досі недооцінені кондиціонери. Найчастіше їх купують влітку для охолодження приміщень. Але вони чудово справляються із нагрівом. Та й електричну енергію використовують економніше. Керамічні панелі, обігрівачі UFO також добре себе зарекомендували.

Крім того споживачі почали більше цікавитись електрокамінами. Їх можна встановити у квартирі. Вони не лише додають затишку в інтер’єрі, а й чудово зігрівають приміщення. Імітація вогню діє заспокійливо на нервову систему.

Масляні обігрівачі дуже енергозатратні. Для квартир та будинків зі старою проводкою вони можуть спричинити багато проблем.

Калорифери, або ж як звикли казати у народі «дуйчики», також непогано обігрівають, але помітно сушать повітря. Саме через це їх не рекомендовано регулярно тримати увімкненими.

Власники приватних будинків більше купують твердопаливні котли та буржуйки. Якщо є місце для тримання дров, вугілля, такі джерела тепла будуть практичними. До того ж на сучасних моделях обладнання є панелі для приготування їжі.

Однак залишається ще одне незакрите питання. Чи витримають електромережі таке навантаження із початком перших реальних холодів?

Виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук переконаний, що застарілі електромережі, мовляв, на такі навантаження, а тим більше в житлових будинках, не розраховані. Їх перевантаження може спричинити аварії.

Підсумовував Віктор БОНДАР.