В уряді пообіцяли, що субсидії у новому опалювальному сезоні отримають усі, хто їх потребує, але деякі громадяни можуть позбутися допомоги. Хто в зоні ризику, пояснила очільниця Міністерства соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі «Українського радіо».

Міністерка заявила, що на субсидії для українців на наступний рік виділено 37,9 мільярда гривень, яких має вистачити для надання підтримки населенню в опалювальному сезоні 2022—2023.

Тим часом, отримавши житлову субсидію, співгромадяни можуть легко її позбутися, — наголосила Оксана Жолнович і пояснила, в яких випадках допомогу можуть скасувати.

Насамперед залишитися без субсидії можна, якщо не оплачувати комунальні послуги вчасно. Однак її можуть і не відбирати, якщо людина надасть документ про затримання зарплати чи пенсії. У разі заборгованості повернути субсидію можна, сплативши борг за комуналку чи реструктуризувавши його. Також заборгованість можна оскаржити в судовому порядку.

Водночас причиною позбавлення субсидії може стати зміна місця проживання або виникнення інших обставин. Наприклад, смерть одержувача допомоги. Позбавити субсидії можуть також, якщо одержувач вказав неправдиву інформацію про доходи.

Зайве, напевно, нагадувати, що за комунальні борги можна не тільки позбутися субсидії, а й втратити майно!

Хто може бути спокійним до кінця війни, що його майно не стягнуть за борги, а кому слід подбати про погашення боргу, нагадав голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Війна спише не все та не всім. Що стосується комунальних боргів, то їх взагалі не списуватимуть, проте декому даватимуть відстрочку і не позиватимуться стосовно боржників до суду. Але більшість громадян все ж таки повинна платити за комунальні послуги і під час війни. До тих, хто має великий борг, можуть навіть застосувати процедуру вилучення майна.

Власне, про це досить багато пишуть у соцмережах. Деякі громадяни почали отримувати виклики до суду через накопичені комунальні борги. І це цілком законно, каже Олег Попенко. Адже в серпні було уточнено список громадян, до яких не мають права застосовувати процедуру вилучення майна за комунальні борги під час воєнного стану.

При цьому стосовно жителів територій, які перебували в тимчасовій окупації, а потім були визволені, застосовують окрему процедуру. Борги, які утворилися під час окупації, примусово не стягуватимуться. Це стосується мешканців звільнених територій Київської, Сумської, Чернігівської та Харківської областей.

І насамкінець — інформація від Мінекономіки. Відомство не очікує найближчим часом підвищення цін на пальне. Навіть попри те, що Верховна Рада частково повернула акциз. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» розповів перший заступник міністра економіки Денис Кудін. «Ціна на нафту на світових ринках пішла вниз. Три місяці тому вона сягала 120 доларів за барель, а зараз — на рівні 88 доларів за барель. Це дуже значне зниження», — зазначив він.

Також Денис Кудін наголосив, що дефіциту пального найближчим часом на роздрібному ринку не очікується. За його словами, уряд розраховує, що паливні мережі зможуть включити податок до існуючої ціни без її збільшення.

Бачите, якої він хорошої думки про наших нафтотрейдерів!

Підсумовував Віктор БОНДАР.