«Наразі стан готовності житлових будинків і теплових мереж оцінюємо в майже 90 відсотків та вже найближчим часом наблизимося до 100 відсотків у тих регіонах, де нині відсутні активні бойові дії», — зазначив під час останнього засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, ще раз підкресливши, що цей опалювальний сезон буде найскладнішим в історії України.

З огляду на це, уряд постійно працював за трьома напрямами підготовки до зими. Перший напрям — це накопичення необхідних для проходження опалювального сезону ресурсів. За словами прем’єра, зараз у наших підземних газових сховищах є майже 14 мільярдів кубометрів газу, а також Україна розраховує на додаткові обсяги імпортного газу, про що йшлося під час переговорів із США, Великою Британією, Норвегією. Також на складах накопичено майже 2 мільйони тонн і їхнє заповнення триває.

Додатковим ресурсом у прийдешньому опалювальному сезоні Д. Шмигаль вважає деревину, яка допоможе країні бути готовою до різних сценаріїв. «Уряд уже виділив обласним військовим адміністраціям 562 мільйони гривень субвенції на закупівлю деревини. Насамперед ідеться про прилеглі до зони бойових дій регіони», — сказав він, закликавши владу на місцях швидко розподілити ці ресурси серед тих громад, де вони будуть потрібні.

Крім того, завдяки роботі атомних електростанцій Україна має достатній ресурс для забезпечення країни електроенергією, а інтеграція до європейської енергосистеми ENTSO-E дає змогу в разі потреби отримати допомогу від європейських партнерів.

У цьому контексті прем’єр наголосив на важливості демілітаризації Запорізької атомної електростанції та створення навколо неї 30-кілометрової безпечної зони, оскільки це дасть більше можливостей для балансування власної енергосистеми та навіть зможе продовжувати експорт електроенергії до Європи.

Але поки ЗАЕС не буде звільнено від окупантів, енергосистема України в зимовий період працюватиме з максимальним навантаженням. Саме тому глава уряду за-
кликав кожного зробити свій внесок в енергетичну стійкість держави, наприклад, максимально економити та змістити побутове та промислове споживання електроенергії на нічні години. «Такі прості речі дають величезний сумарний ефект і допомагають країні з найменшими втратами пройти складний зимовий період», — сказав він, закликавши також вчасно сплачувати за світло, газ, тепло, воду, щоб держава не відволікала бюджетні ресурси від підтримки ЗСУ.

Другий напрям підготовки до зими — це відновлення пошкодженої росією комунальної та енергетичної інфраструктури, передусім на деокупованих територіях. З
цією метою із держбюджету для найбільш по-
страждалих регіонів уже виділено понад чотири мільярди гривень, тож там постійно тривають відновлювальні роботи.

Ще один напрям — це антикризове реагування на випадок терористичних актів росії проти нашої критичної інфра-
структури. «Мова насамперед про ракетні обстріли, але це не єдиний ризик. Зокрема, йдеться і про ймовірність повного припинення газового транзиту через територію України до Європи. Такий сценарій не можна виключати. Тому підготовлено план максимально заощадливого та ефективного використання наявного ресурсу газу. Саме тому середня температура в оселях українців цієї зими може бути нижча, ніж минулими роками», — сказав Д. Шмигаль, зауваживши, що нині таку політику впроваджують більшість країн Європи.

Оскільки поряд з цим існує загроза масованих атак на нашу теплоенергетичну інфраструктуру, то, крім захисту критично важливих об’єктів, триває робота над створенням запасів альтернативних джерел енергії. Зокрема, держава закуповує мобільні котельні та генератори, а також отримує їх як гуманітарну допомогу від наших партнерів.

Кабмін ухвалив рішення про передачу до Фонду держмайна понад 800 об’єктів державної власності загальною вартістю майже 45 мільярдів гривень. «Таким чином, ми суттєво знижуємо навантаження на державні органи, під управлінням яких перебували ці об’єкти. У подальшому частина підприємств знайде у процесі приватизації нового власника, отримає інвестиції та працюватиме на економіку країни. Для багатьох із них це буде шансом відновити роботу, дасть можливість розвиватися, створювати нові робочі місця. Певна кількість підприємств залишиться в управлінні держави чи буде передана в оренду. А держкомпанії, які не мають потенціалу розвитку та нецікаві бізнесу, будуть ліквідовані, що зменшить витрати держбюджету», — зазначила Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Уряд підтримав постанову, яка дає можливість Міністерству у справах ветеранів утворити державну установу «Національне військове меморіальне кладовище».