Воно й не дивно! Адже від вчасних виплат соціальної допомоги, пенсії, субсидії залежить нині якщо не добробут загалом, то принаймні сяка-така впевненість у завтрашньому дні значної кількості співгромадян. 

Мінсоцполітики перерахувало Пенсійному фонду України понад 630 мільйонів гривень для виплати пільг і субсидій. Так стартував, анонсований раніше, перший етап передачі функцій від органів соціального захисту до органів ПФУ.

Нагадаємо

Громадянам, які вже отримують житлову субсидію, не потрібно звертатися до органів соціального захисту населення чи органів Пенсійного фонду України. 

Вони і надалі отримуватимуть призначену їм житлову субсидію обраним способом: на банківський рахунок або через поштове відділення.

Крім того, у жовтні для них буде проведено розрахунок розміру житлової субсидії на опалювальний сезон, без необхідності звернень.

Громадяни, які не можуть самотужки оплачувати житлово-комунальні послуги і ще не встигли звернутися за призначенням житлової субсидії, можуть це зробити будь-коли, в тому числі протягом опалювального сезону.

Важливо, що у разі звернення за призначенням житлової субсидії протягом двох місяців з початку опалювального сезону вона призначається з початку такого сезону, — інформує Урядовий портал.

Перша заступниця міністерки соціальної політики Дарина Марчак розповіла днями про зміни, що відбуваються в соціальній сфері, їх значення і вплив на громадян та виведення соціальних послуг на якісно новий рівень. 

За її словами, невдовзі співгромадяни, які опинилися у скруті, зможуть отримувати від держави універсальну соціальну допомогу.

Запровадити її, як сповістила Дарина Марчак, планують орієнтовно з квітня наступного 2023-го. Особливість — уникнення показника прожиткового мінімуму й запровадження певного базового показника.

За словами чиновниці, таку допомогу планують надавати певний час, доки людина не знайде роботу, не влаштує свої справи й не повернеться до самостійного життя.

Сподіваємось: повноцінного самостійного життя!

Між тим, цікава інформація для тих співгромадян, які втратили роботу. В умовах воєнного стану в Україні спрощено порядок залучення безробітних до суспільно важливих робіт, — повідомляє Державний центр зайнятості. 

Понад те. У відомстві пояснили, що, згідно з чинним законодавством, у період воєнного стану для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 30 календарних днів, підходящою вважається робота, яка не потребує кваліфікації, професійної підготовки, або робота, що потребує первинної професійної підготовки безпосередньо на робочому місці.

Наприклад, можуть пропонуватися суспільно корисні роботи. До того ж заробітна плата має бути не нижчою за розмір мінімальної зарплати.

Як наголосили у Державному центрі зайнятості, на весь час виконання суспільно корисних робіт у період воєнного стану за особою зберігається статус безробітного.

Підставою для припинення реєстрації зареєстрованому безробітному є його відмова від двох пропозицій підходящої роботи. Суспільно корисні роботи до такої роботи прирівнюються. Тож у разі двох відмов центр зайнятості може припинити реєстрацію особи як безробітної.

Хоч і не дуже заманливо, проте хоч якась підтримка на тлі повної відсутності роботи, а відтак — будь-яких засобів на існування.