За кілька тижнів до його старту міськрада ухвалила рішення, на яке люди чекали від неї кілька останніх років: до комунальної власності прийняли Котельню Північного промислового вузла. КППВ опалює більш як третину міста, але донедавна входила до структури машинобудівного об’єднання. Через фінансово-економічні проблеми машинобудівників страждала і котельня, а разом із нею і її споживачі. Опалювальний сезон для третини Сум останнім часом наставав із значним запізненням і кілька разів балансував на межі зриву.

Котельню відновлюють за державний кошт

І ось нарешті проблема «розсмокталася»: власники Сумського машинобудівного об’єднання погодились продати котельню місту за символічні 1000 грн. Але тепер уже у міськради були підстави думати, брати чи не брати на баланс об’єкт, від якого наївно чекати прибуткової роботи. Принаймні на перших порах. У березні котельня серйозно постраждала від російського авіаудару, а в довоєнні роки обросла боргами. Попри це депутати проголосували «за», і невдовзі після узгодження деяких юридично-правових моментів Котельня Північного промислового вузла стане власністю територіальної громади Сум. Бо у міськраді підрахували: якщо відмовляться від цього важливого інфраструктурного об’єкта, будівництво нового коштуватиме громаді вдвічі більше.

Окупанти розбили у приміщеннях КППВ 180 віконних блоків, продірявили понад сто квадратних метрів покрівлі та пошкодили виробниче обладнання. Нині на підприємстві тривають ремонтні роботи, які, запевняє голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький, будуть завершені до кінця жовтня. Очільник Сумщини поінформував, що котельню відновлюють за кошти державного бюджету.

Нині КППВ має лише один опалювальний котел, але підприємство вже отримало від Держенергонагляду висновок щодо готовності до роботи. Тож опалювальний сезон КППВ розпочне на одному котлі, а другий підключатимуть «на ходу». Міський голова Сум Олександр Лисенко каже, що це буде зроблено протягом місяця. З чого випливає, що нинішнього року КППВ розпочне опалювальний сезон також із запізненням. У Сумах до такого стану речей уже звикли, але на відміну від попередніх років цього разу маємо форс-мажорні обставини: триває війна, тому вдосталь тепла у квартирах і вчасна його подача — це велика розкіш. Реальність буде значно аскетичнішою.

Споживачі демонструють свідомість

Попри складності, без яких сьогодні не обійтися, міський голова Олександр Лисенко вважає: теплогенеруюча система Сум до опалювального сезону загалом готова, хоч та готовність оцінюється не у 100%, а лише у 95—98%. Окрім КППВ, владі довелось розв’язувати проблеми і на ТОВ «Сумитеплоенерго». Це підприємство, яке орендує міську ТЕЦ, надає послуги з опалення та постачання гарячої води майже двом третинам споживачів обласного центру. ТЕЦ також зазнала руйнувань від ворожих обстрілів, до того ж її довелось переводити на використання інших марок вугілля. На обслуговування до «Сумитеплоенерго» і опалення від міської ТЕЦ перевели кілька відомчих будинків, бо ціну газу для відомчих котелень встановили таку ж, як і для промислових підприємств. Якби опалення та гаряче водопостачання для кількох сумських будинків здійснювались за попередньою схемою, для споживачів надані послуги виявились би «золотими».

У підготовці міста до зими беруть участь не лише органи влади та комунальники, а й, можна сказати, переважна більшість сумчан. Останні розуміють складність моменту і намагаються вчасно оплачувати надані послуги. Мешканці будинків, підпорядкованих компанії «Сумитеплоенерго», вносять майже 100% нарахованих сум, а клієнти КППВ — приблизно 85%. Недобір в оплаті наданих Котельнею Північного промвузла послуг пов’язаний із вищезгаданою невизначеністю ситуації навколо підприємства. Водночас комунальники зазначають: сумчани дисципліновано платили за тепло та гарячу воду навіть у лютому-березні-квітні, коли багатьом через вороже нашестя довелось залишити місто.

Працюють і над планом «Б»

Олександр Лисенко вважає, що повноцінна підготовка до опалювального сезону залежить не лише від влади, а й від кожної сім’ї. Він називає п’ять пунктів, які необхідно буде виконати до настання холодів. Зрештою, нічого складного: у кожній квартирі треба «проінспектувати» вікна, двері та інші отвори, крізь які вивітрюється тепло; не захаращувати батареї опалення, наклеїти за ними відбивачі тепла із фольги та облаштувати найтеплішу кімнату в квартирі, де могла б за потреби збиратися вся сім’я; запастись додатковими джерелами тепла, які можна використати в екстремальних ситуаціях. Йдеться про електрообігрівачі, електрогрілки, усілякі «дувки» тощо. Але виконання третього пункту неможливе без четвертого: заздалегідь треба перевірити стан електричної проводки та електрообладнання у квартирі, аби у критичний момент не виникало сюрпризів.

Електромережі квартир та у цілому багатоквартирних будинків мають витримати навантаження, яке може на них «звалитись». Для цього в Сумах розробляють графіки, аби мешканці будинків вмикали електроприлади не одночасно, а почергово. Управителів багатоквартирних будинків та ОСББ націлюють на те, аби перевірили електрощитові та розподільчі щити на кожному поверсі та ліквідували недоліки. Ще є час замінити електродроти на надійніші та встановити реле захисту від перенапруги.

Утім, навіть цього може виявитися недостатньо. О. Лисенко радить кожній сім’ї підготувати план «Б». Ніщо не замінить надійну дідівську пічку — якщо, звичайно, у вас є хоч трохи дров чи вугілля. Вже сьогодні можна домовитися із родичами у селі або зі знайомими, котрі мають повноцінні дачі, аби прихистили на якийсь час, коли у вашій квартирі зникнуть централізоване опалення, газ та електрика. Хто сказав, що такого не може бути?

Сумська область.

На знімку: котельню Північного промвузла у Сумах відновлюють за кошти державного бюджету.

Фото з сайту sm.gov.ua.