Про це інформує міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов на своїй сторінці в мережі Фейсбук.

«Опалювальний сезон стартував, — написав міністр, — починаючи від сьогоднішнього 10-го засідання штабу ми переходимо до нового етапу роботи. Кожен регіон має відповідально до нього поставитися. Адже рішення про початок опалювального сезону на місцях зараз залежить від двох важливих факторів — температурного показника та економії енергоресурсів».

Тим часом зі слів Олексія Чернишова відомо, що «18 областей на 100% підготовлені до старту сезону. Готовність котелень по Україні — 99%. Зараз понад 4 тисячі закладів соціальної сфери — лікарні, школи, дитячі садочки — опалюються у 20 регіонах та в столиці».

«Керівники ОВА, очільники міст, рятувальники, будівельники та працівники комунальних служб, які в умовах війни щодня, а насправді 24/7, роблять усе, щоб якнайшвидше відновити все зруйноване ворогом», — розповів Олексій Чернишов під час марафону «Єдині новини».

Отож головне завдання — забезпечити максимально стабільну роботу житлово-комунальної інфраструктури цієї зими.

На жаль, наголосив урядник, це непросто, особливо, коли ворог цілить саме в неї. Загалом уражено 581 об’єкт критичної інфраструктури у сфері теплопостачання, майже половину з яких відновлено (загалом 255 об’єктів).

Попри все, ми маємо зігріти кожного українця, запевнив міністр.

Враховуючи похолодання та необхідність зменшити навантаження на систему електропостачання, у столиці теж увімкнули опалення. Пояснення цілком зрозуміле і раціональне: електроенергія є дефіцитним товаром, тому використовувати її для обігріву не варто. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Погода буде не дуже холодна, люди обігріваються електроприладами — і це перевантажує систему, у якій катастрофічно не вистачає електроенергії. Ми запустимо нашу централізовану систему опалення. У разі можливих проблем електрообігрівачі не є порятунком, тому що вони швидко виводять з ладу загальну енергосистему», — пояснив Петро Пантелеєв.

За словами чиновника, при підготовці до опалювального сезону місто робило наголос на тому, щоб будинкові мережі могли витримати навантаження. Їх перевіряли, робили ремонт електрощитових, підстанцій, розподільчих коробок.

«Зараз інша ситуація: не вистачає електроенергії. Країна живе і працює в графіку аварійних відключень, тому з електроприладами треба бути дуже обережним, мінімізувавши їх використання», — зазначив Петро Пантелеєв.

Проте, як кажуть, усім не догодиш, і кияни у соцмережах уже кинулися обговорювати початок опалювального сезону в столиці. Одні мовчать, інші бурчать. Мовляв, і до того було досить комфортно в хаті. Вікна весь час відчиняли. А тепер взагалі — «ташкент»...

Тим часом Державна інспекція енергетичного нагляду України інформує, що відновлення електропостачання через пошкодження об’єктів електричних мереж або їхніх складових унаслідок бойових дій — важливий етап для сталого функціонування енергосистеми і запорука успішного проходження осінньо-зимового періоду 2022—2023 років. Тому представники відомства продовжують здійснювати огляд пошкоджених об’єктів електроенергетики.

Уже оглянуто 1 313 пошкоджених об’єктів електричних мереж або їхніх складових у 13 операторів системи розподілу. Оформлено 1 048 дефектних актів та 265 дефектних актів перебувають на стадії погодження.

Підсумовував Віктор БОНДАР.