З відомих причин українцям довелося не тільки згадати добре забуту вже практику віялових відключень, а й самим долучитися до ощадливості, щоб не допустити перевантаження мережі.

Маємо результат! Котрий день поспіль диспетчерський центр «Укренерго» не надає операторам систем розподілу обсягів для аварійних відключень споживачів.

Необхідності в обмеженні споживачів, інформує «Укренерго», не виникає через те, що зранку з’ясовується, що українці спожили менше електроенергії напередодні, а верхня точка ранкового піку настає пізніше, що також уповільнює зростання споживання.

Так, наприклад, минулої суботи увечері співгромадяни економно поставилися до споживання електроенергії. Зокрема, в години вечірнього пікового навантаження споживання в Києві знизилось на 6,2%, в Київській області — на 3,3%. Також зменшилося споживання в Черкаській — на 17,8% (!), Харківській — на 7,0%, Чернігівській — на 5,9%.

«Укренерго» висловило щиру вдячність кожному українцю, який долучився до боротьби на енергетичному фронті й запевнило, що заощадливе ставлення до споживання електроенергії допомагає підтримувати сталу роботу нашої енергосистеми.

Разом з тим, енергетики закликали не вмикати одночасно кілька потужних електроприладів і за можливості користуватися пральними машинами, бойлерами та обігрівачами вночі, коли рівень споживання в енергосистемі найнижчий.

Цитата

«Не можу уявити, щоб рашистські військові експерти знали, які об’єкти критичної інфраструктури вразити, щоб завдати найбільшої шкоди. Цілі рашистів були настільки точними, що російські військові, швидше за все, керувалися експертами з енергетики».

Про це сказав голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтерв’ю американському виданню «The New York Times».

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль написав днями у своєму телеграм-каналі: «Незважаючи на те, що росія завдає ударів по енергетичній інфраструктурі... ситуація залишається контрольованою.

Ми суттєво збільшили кількість ремонтних бригад, закупили додаткове обладнання для ремонтів, яке зберігається в надійних місцях. Країни-партнери постійно надають потрібну допомогу».

За словами українського прем’єра, США виділили 55 млн дол. для ремонту й техобслуговування газових труб, а також надання електрогенераторів, альтернативних джерел палива для соцінфраструктури. Нідерланди передбачають 70 млн євро. Данія допомагає з опалювальним сезоном на Миколаївщині.

Понад те! Україна має попередні домовленості з Норвегією та Великою Британією про постачання газу, особливо в разі критичної потреби взимку. ЄС і Канада так само доєднаються до допомоги.

Оператори системи розподілу з Бельгії, Польщі, Німеччини, Італії та інших країн передають «Укренерго» генератори, трансформаторне обладнання, проводи, ізолятори для ліній електропередач і багато іншого обладнання, завдяки чому Україна може швидше відновлювати постачання електроенергії.

А ось і один із прикладів зарубіжної підтримки українців та української енергетики. Днями ізраїльське місто Ашдод передало Києву 10 генераторів та 20 теплових гармат.

За словами першого заступника голови Київської міської державної адміністрації Миколи Поворозника, агресор намагається зруйнувати інфраструктурні об’єкти та залишити українців без тепла взимку, зокрема і в Києві.

«Проте їм не вдасться нас залякати і піти на поступки у цій боротьбі. Ми сильний вільний народ, який ще раз показав, що вміє об’єднуватися у складних ситуаціях. У свою чергу, увесь цивілізований світ показує свою готовність допомагати українцям... Переконаний, спільно ми вистоїмо і ми переможемо», — зазначив Микола Поворозник та подякував ізраїльському народу за підтримку.

Переможемо!

Підсумовував Віктор БОНДАР.