«Тепер очікуємо на швидке голосування проекту бюджету у Верховній Раді», — зазначив у Телеграм Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, до другого читання скориговано прогноз зростання ВВП на 2023 рік у бік консервативного сценарію (3,2 відсотка замість 4,6), а прогнозний показник інфляції зменшено з 30 до 28 відсотків.

Доходи Держбюджету-2023 плануються на рівні 1,3 трильйона гривень, а видатки становитимуть 2,6 трильйона гривень. Завдяки скоригованим макропоказникам та податковим змінам дохідну частину бюджету запропоновано збільшити на понад 50 мільярдів гривень.

«Ми збільшили обсяги видатків на виплати пенсій, на ліквідацію наслідків збройної агресії росії (будівництво, ремонти, купівля людям житла), на наукову й науково-технічну діяльність, на пільгові іпотечні кредити внутрішньо переміщеним особам. Загалом до другого читання в проекті держбюджету видаткова частина зросла на 66,8 мільярда гривень», — повідомив Д. Шмигаль.

Глава уряду також підкреслив, що незмінним пріоритетом № 1 залишається безпека та оборона країни. «Спрямовуємо на боротьбу з окупантами понад 1,1 трильйона гривень, що становить більш як 18 відсотків від ВВП», — зазначив прем’єр, зауваживши, що це фінансування української армії здійснюватиметься за рахунок внутрішніх ресурсів.

Дефіцит держбюджету наступного року становитиме понад 20 відсотків ВВП, тож для його покриття потрібно залучити 38 мільярдів доларів допомоги інших міжнародних партнерів. З цією метою триває робота над залученням міжнародної допомоги від ЄС, США, МВФ та інших наших партнерів для покриття дефіциту, — зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Коментуючи коригування прогнозу зростання ВВП на 2023 рік до 3,2 відсотка замість попередніх 4,6 відсотка, міністр зазначив, що це зроблено з урахуванням збереження високих безпекових ризиків, а також ризиків продовження атак на об’єкти енергетичної системи України та інші об’єкти критичної інфраструктури України.

Вл. інф.