Масовані ракетні обстріли, атаки безпілотників, цілеспрямоване руйнування енергосистеми, віялові відключення електроенергії. У пікові моменти це знижувало активність шукачів роботи і роботодавців на 10—15%. Та, незважаючи на це, ринок праці встояв, а в деяких регіонах навіть зросли зарплати.

У жовтні максимальна кількість вакансій, які були розміщені на порталі work.ua, залишилася на рівні попереднього місяця — 56 719 проти 56 554 вакансій. Падіння не відбулося. Зростання становило 0,3%, при тому що у вересні приріст був 16%, у серпні — 20%.

За жовтень п’ятірка регіонів з найвищою кількістю вакансій не змінилася і має такий вигляд: Київська область — 16 861; Львівська — 6 521; Дніпропетровська — 4 964; Одеська — 3 278; Івано-Франківська —1 976 вакансій.

Найбільший приріст вакансій у жовтні демонструють два прифронтові регіони. У Донецькій області кількість вакансій зросла вдвічі — з 58 до 116 (через велику кількість пропозицій у вуглевидобувній промисловості), а в Харківській — на 16% — з 1020 до 1 184 вакансій.

Незначну позитивну динаміку показали Полтавська (+5%, 1 396 — 1 460), Сумська (+4%, 451 — 469) та Рівненська (+2%, 1 277 — 
1 303) області.

Київська та Одеська області, які все літо потрапляли до п’ятірки лідерів, у жовтні випали з неї.

Роботодавці, наголошують експерти, продовжують шукати спеціалістів, що вміють продавати, рахувати, возити та готувати. Отож список найзатребуваніших вакансій відчутно не змінився.

П’ятірка регіонів із найвищою середньою кількістю відгуків на вакансію показала спад конкуренції: Київська область (-27%), Дніпропетровська (-27%), Одеська (-23%), Сумська (-22%), Харківська (-9%).

Тим часом уряд удосконалив порядок забезпечення громадян безоплатними продуктами тривалого зберігання в умовах воєнного стану.

Про це минулого тижня поінформувало співгромадян Міністерство економіки України.

Зокрема, безплатні набори з продуктів тривалого зберігання від держави відтепер отримуватимуть й ті внутрішньо переміщені особи, що мають, відповідно до законодавства, право на отримання грошової допомоги за рахунок коштів держбюджету або у рамках допомоги від міжнародних організацій.

Відповідне рішення ухвалено 4 листопада 2022 року.

«Рішенням внесено цілу низку змін, які дадуть змогу ефективніше реалізувати політику держдопомоги людям, що мешкають на територіях, де ведуться активні бойові дії, та внутрішньо переміщеним особам», — зазначила Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Жителі 8 прифронтових областей України — Донецької, Запорізької, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Дніпропетровської, Чернігівської — отримають від держави паливну деревину з доставкою додому.

Про це інформує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Для цього необхідно подати відповідну заяву до органів місцевої влади.

Зазначається, що право на отримання такої допомоги мають усі. Проте видавати дрова будуть з урахуванням пріоритетності.

Пріоритетність видачі паливної деревини визначатимуть у місцевих військових адміністраціях, йдеться у повідомленні Мінреінтеграції.