«Опалювальний сезон розпочався попри обстріли, диверсії, кібератаки, які вчиняє росія. Майже 60 відсотків всіх об’єктів по країні вже підключено до тепла. Південні регіони підключають повільніше, але цей процес там теж розпочато. У п’яти областях рівень підключення до тепла становить понад 85 відсотків, а ще у двох регіонах він сягнув 100 відсотків», — повідомив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, досить м’яка осінь та економія енергоресурсів також дають змогу досі продовжувати закачування газу до підземних сховищ. «Станом на сьогодні в запасах у нас є 14,6 мільярда кубічних метрів газу, 98 відсотків цього ресурсу — український газ та 2 відсотки належить нерезидентам», — сказав він, поінформувавши, що державна компанія «Укргазвидобування» за 9 місяців цього року видобула майже 10 мільярдів кубометрів природного газу, що лише на 2 відсотки менше, ніж було видобуто за цей само довоєнний минулорічний період.

На складах ТЕС і ТЕЦ на сьогодні також накопичено 1,5 мільйона тонн вугілля, що майже вдвічі перевищує необхідні гарантовані запаси.

«Тому ресурсів накопичено достатньо, і ключовим викликом залишаються саме навмисні пошкодження енергетичної інфраструктури росією. Зараз російські терористи сконцентрувалися на знищенні систем генерації та розподілу електроенергії. Тому, на жаль, ми не можемо виключати й подальші удари по системах водо- і теплозабезпечення», — зауважив прем’єр, додавши, що досі в плані забезпечення електроенергією найскладнішою є ситуація в Києві, Київській та Харківській областях, оскільки російські терористи прицільно знищували магістральні лінії та підстанції в цих регіонах.

Звернувшись до теми можливої евакуації населення з Києва чи з іншого міста, Д. Шмигаль сказав, що ми маємо бути готові до найгіршого сценарію. Позиція уряду полягає в тому, що евакуація може застосовуватися в останню чергу як екстрений крок. «Завжди потрібно мати план Б, але зараз ситуація далека від того, щоб оголошувати евакуацію будь-якого неприфронтового міста і тим паче столиці. Енергетики працюють, сили протиповітряної оборони працюють. Робимо все можливе, щоб якнайшвидше відновити повноцінну роботу енергосистеми», — наголосив він.

Щоб країна могла краще впоратися з цими викликами, уряд також схвалив постанову, яка передбачає звільнення від сплати ПДВ та ввізного мита товарів, які є важливими для проходження нинішнього опалювального сезону. «Мова йде про газогенератори, електричні двигуни та генератори, електрогенераторні установки та обертові електричні перетворювачі, трансформатори, електричні акумулятори, електричні водонагрівачі та обігрівачі, а також деякі інші товари для енергетики та забезпечення тепла», — повідомив Д. Шмигаль, висловивши переконання, що це допоможе прискорити ремонти, покращити забезпечення світлом і теплом, задовольнити попит населення та зменшити ціни на відповідну продукцію.

Прем’єр-міністр також нагадав, що під час нинішнього опалювального сезону діє мораторій на підвищення всіх комунальних тарифів, в тому числі на тепло, вартість якого взимку становить більшу частину платіжки. Зараз субсидії отримують майже 2,5 мільйона домогосподарств, однак Д. Шмигаль прогнозує, що впродовж наступних місяців їх кількість збільшиться. «Середній розмір субсидії прогнозовано становитиме майже 1800 гривень на місяць. У бюджеті і на цей, і на наступний рік достатньо коштів, щоб підтримати найбільш вразливі верстви населення та надати необхідний обсяг допомоги у вигляді субсидій», — запевнив глава уряду.