Загалом 1,5 тисячі домогосподарств, і майже кожне можна вважати волонтерським.
Скрізь допомагають бійцям на фронті, землякам у підрозділах Територіальної оборони, хворим і пораненим у лікарнях та шпиталях. У липні—вересні захисникам допомагали 615 селянських сімей, у жовтні до них долучилися ще 143 родини.

Осторонь не залишається ніхто

— Але це не означає, що решта земляків залишилися осторонь, — каже координатор сільської волонтерської групи Олексій. — Просто не всі бувають вдома, коли ми збираємо благодійні вантажі. Але коли вже хтось відчиняє двері, практично не буває випадків відмов. Наші волонтери обійшли майже тисячу дворів, і лише у трьох не погодились надати допомогу захисникам. Порахуйте, скільки це у відсотках... А один сказав: якби українці поводились із росіянами «культурніше», то ті не напали б. То його люди за такі слова мало не розірвали.

Олексій просить у жодному разі не згадувати його прізвище в газеті. Бо був якось випадок: зібрали гостинці для бійців на фронті, і хтось із сільських активістів розповів про це у Фейсбуці. А якийсь ідіот написав коментар, у якому висловив припущення: Олексій, мабуть, зібрався йти у політику, і через це «піариться».

Насправді родина координатора надає волонтерську допомогу захисникам ще із 2014 року, відправила її уже не одну тонну, а про це навіть у рідному селі мало хто знає. Чи так люди «піаряться»? Хто жадає слави, той навіть про придбане за бюджетні гроші роздзвонює на всю Україну: ставить собі у заслугу.

Від потреби до потреби

Самоорганізована волонтерська група Нижньосироватської громади нараховує приблизно чотири десятки чоловік, організатори та активісти благодійної діяльності мешкають на кожній вулиці. Коли приходить час збирати чергову партію допомоги, вони інформують про це сусідів. Волонтери працюють не за сталим графіком — раз на місяць чи раз на тиждень, а коли з’являються нагода або потреба. Це випадки, коли військовослужбовці відбувають на ротацію або повертаються з відрядження, коли на передову вирушає якась делегація — тоді селяни передають з оказією гостинці. Як правило, часу, аби зібрати вантаж, катастрофічно бракує, але волонтери із завданням завжди справляються.

— Сьогодні зібрали подарунки нашій рідній Сумській 58-й бригаді, — каже Олексій. — Її представники приїжджали у справах і терміново повертаються на фронт. Передаємо з ними 42 кг сала, 6 літрів меду та десять невеличких подушок 40 на 40 сантиметрів — їх раніше замовляли земляки, і ми встигли пошити. Нині збираємо вантаж для однієї з військових частин, де служать хлопці з нашого села. Працюємо напряму, без посередників, і насправді наша робота — це не збір благодійної допомоги, чим зазвичай займаються волонтери, а організація передачі благодійних внесків. Переконаний, що наша схема значно сильніша, бо діє не від «першого числа по тридцять перше», а від потреби до потреби.

Гостинці передають тоннами

У липні—вересні підопічними нижньосироватської волонтерської групи були чотири батальйони Територіальної оборони, три добровольчі батальйони і дві лікарні. До медзакладів потрапили тяжкопоранені бійці, і щоб вони швидше одужали та набралися сил, сільські благодійники зібрали і привезли чимало меду, овочів і фруктів, а також 180 літрів яблучного соку і 35 відер сушки яблук. Вищезгаданим бойовим батальйонам доставили понад 23 тонни «продукції городу, саду і пасіки» — така термінологія використовується у звіті волонтерів про використання благодійних внесків земляків. 2 тонни овочів та фруктів, які залишились «у резерві», передадуть на передову через бійців, котрі повертатимуться на фронт після ротації. Окрім натуральної продукції, селяни допомагали й грошима. Волонтери придбали на них 150 кг сала. Це був гарний подарунок для бійців з нагоди свята — Дня захисників і захисниць України, яке 14 жовтня відзначали не лише в тилу, а й на фронті.

— Сало ми брали на базарі, — розповідає Олексій. — Продавці, коли дізнавались, що купуємо продукт для захисників, замість 180 грн за кіло віддавали його за 160 грн. У результаті ми привезли 20 додаткових кілограмів.

Святковий стіл — святковий настрій

У жовтні жителі дев’ятьох вулиць та провулків села зібрали подарунки до Дня захисників і захисниць України. Батальйону Територіальної оборони сусідньої Краснопільської громади передали 20 трилітрових банок сала, 17 трилітрових банок яблучного соку і 11 п’ятилітрових відерець квашеної капусти, а госпіталю в Сумах — кілька тонн овочів. Іншим «іменинникам» привезли овочі, фрукти, мед, домашню консервацію і волоські горіхи — загалом більш як 6 тонн гостинців.

Наступний подарунок захисникам сільська волонтерська група збиратиме до 6 грудня — Дня Збройних Сил України. Родина координатора Олексія покладе до загальної «копилки» справжній делікатес: 15 кг заморожених тушок кролів, півнів і мускусних селезнів.

Сумська область.

Фото надано автором.