«Нова масштабна програма фінансової допомоги Україні значною мірою допоможе забезпечити першочергові, зокрема соціальні та гуманітарні, видатки державного бюджету України», — зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Сподіваємось, що отримання коштів макрофінансової допомоги ЄС безумовно сприятиме подальшому підтриманню прийнятного рівня фінансової стабільності в нашій державі.

Тим часом Кабінет Міністрів України змінив порядок здійснення оборонних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану. Головною відмінністю від чинного донині порядку є введення процедури закупівлі визначеної групи товарів у постачальників, з якими укладено рамкову угоду.

«Рішення істотно розширює можливості українських виробників у галузі легкої промисловості брати участь в оборонзамовленні. Відповідно ми досягаємо одразу кілька важливих цілей. По-перше, кошти оборонзамовлення залишатимуться в Україні. По-друге, ми зберігаємо робочі місця, даємо змогу вітчизняному виробникові розвивати та розширювати виробництво. Нарешті, рішення дасть позитивний ефект для економіки загалом», — зазначила Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Звучить більше ніж заманливо і багатообіцяюче для українського бізнесу! Чекаємо результатів?

Населення щойно визволених територій якнайшвидше потребує великої кількості генераторів, розповіла в ефірі «Суспільного» віце-прем’єрка Ірина Верещук. За її словами, допомога цими приладами людям нині настільки ж принципово важлива, як і грошова підтримка та гуманітарна допомога.

Генератори й обігрівачі, — переконує посадовиця, — дадуть змогу обладнати численні пункти обігріву, зігріти оселі, адмінбудівлі, лікарні.

Нагадаємо, щоб прискорити доставку нагрівальних приладів на визволені території, уряд минулого тижня спростив їх ввіз з-за кордону: імпортери звільняються від ввізного мита та ПДВ.

«Ситуація безпрецедентна: такого масштабу одномоментної потреби в обігрівачах і генераторах ще не було у світі. Ми як влада нині на постійному зв’язку з обласними військовими адміністраціями, знаємо, що саме та кому потрібно, і будемо допомагати.

Також закликаємо долучатися міжнародників! Ми повинні разом перемогти холод!» — наголосила Ірина Верещук.

Додамо. Якби ще й продавці обігрівачів та генераторів прислухались та перейнялися словами віце-прем’єрки. А то таке враження, що вони впали десь з іншої планети: ціни не те що не збираються знижуватись, а навпаки! Вони на хвилі попиту зросли у рази, перейшовши всякі розумні межі.

За те, що до масованих ударів по об’єктах української енергетики, коштувало 5—10 тисяч гривень, сьогодні спритні ділки, не кліпнувши оком, правлять 20, 30 тисяч і більше!

Агов, АМКУ, можливо саме зараз слід починати «дослідження підвищення цін», а не чекати тепла, коли потреба у приладах відпаде сама собою! Хоча й без того зрозуміло: ціни, як кажуть експерти, зростають унаслідок ажіотажного попиту. То може треба вже дати по руках тим, хто їх невиправдано завищує, наживаючись в умовах воєнного стану на людській біді!