Про це йдеться в опублікованій постанові Кабінету Міністрів «Про внесення змін до пункту 3 особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» (№ 1261).

«На сьогодні одним з ключових завдань є забезпечення стабільної роботи енергосистеми України. Йдеться про відновлення енергомереж, що постраждали внаслідок ударів держави-терориста, відбудову зруйнованих мереж на визволених територіях Харківщини, Херсонщини тощо. А також про посилення міцності системи. У зв’язку з дефіцитом чи відсутністю необхідних товарів вітчизняного виробництва дещо раніше було ухвалено рішення про звільнення постачання необхідного обладнання від сплати ПДВ та ввізного мита. Нинішнім рішенням ми дамо змогу закуповувати його також без урахування вимог законодавства про локалізацію», — зазначила перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Урядове рішення передбачає, що вимоги до локалізації, визначені пунктом 61 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про публічні закупівлі», не застосовуються до товарів та послуг, операції з постачання яких в рамках боротьби з COVID-19 звільнено від оподаткування ПДВ та сплати ввізного мита згідно з постановою № 224 від 20 березня 2020 року.

Саме змінами до постанови № 224 уряд включив до переліку товарів, що будуть завозитись в Україну без сплати ввізного мита та ПДВ, генератори, трансформатори та інше обладнання, необхідне для відновлення та забезпечення стабільної роботи енергосистеми.

«Так, попри те, що це обладнання наявне в переліку Закону «Про публічні закупівлі», вимоги до локалізації на нього тимчасово не розповсюджуватимуться», — повідомила віце-прем’єр.

Нагадаємо, що дія цієї постанови, зокрема, поширюється на постачання електрогенераторних установок, трансформаторів, акумуляторів, електроапаратури для комутації або захисту електричних кіл (вимикачі, перемикачі, роз’єднувачі, запобіжники плавкі, блискавковідводи, обмежувачі напруги, пристрої для гасіння стрибків напруги, штепсельні вилки і розетки та інші з’єднувачі, коробки з’єднання), пульти, панелі, розподільчі щити, ізолятори, обладнання та пристрої для фільтрування або очищення води.

Вл. інф.