«Робота «Пунктів незламності» в усіх куточках України буде уніфікована. Українці отримають доступ до однакового набору послуг. Це задовольнить критичні потреби людей на час відновлення пошкодженої ворогом інфраструктури. Наразі вже функціонує понад п’ять тисяч таких пунктів і ми працюємо над тим, щоб збільшити їх кількість утричі», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Згідно з цим документом «Пункти незламності» поділяються на стаціонарні, що розташовані в будівлях, та мобільні, які розгортаються на базі намету або транспортного засобу. Ці пункти функціонуватимуть у цілодобовому режимі. Кожен із них в обов’язковому порядку має бути забезпечений генераторами та пальним, автономним опаленням, засобами доступу до Інтернету, зокрема через термінали «Старлінк», зв’язком для виклику екстрених служб, запасами питної та технічної води, засобами особистої гігієни і туалетами. Пункти маютьє охороняти поліція, добровольці або служба охорони. Відповідальність за належне укомплектування облаштованих та нових пунктів урядом покладено на голів місцевих адміністрацій та керівників центральних органів виконавчої влади, які задіяні в організації «Пунктів незламності». Крім того, віце-прем’єру з відновлення України — міністру розвитку громад, територій та інфраструктури Олександру Кубракову доручено створити координаційний штаб, який координуватиме роботу пунктів та контролюватиме їх відповідність визначеним критеріям. 

Також Кабмін ухвалив протокольне рішення, яке має забезпечити реалізацію шести кроків Президента для сталої роботи критичної енергетичної інфра-структури впродовж осінньо-зимового періоду. «Вже зараз десятки країн постачають Україні обладнання, щоб підвищити стійкість нашої енергосистеми. Звертаючись до конференції в Парижі «Солідарні з українським народом», що відбулася у Франції 13 грудня, Володимир Зеленський озвучив шість кроків солідарності з Україною в енергетичній сфері. Це запит до міжнародних партнерів, який дасть змогу нашій енергосистемі вистояти цієї зими. Ми здолаємо росію та її енергетичний терор разом», — наголосив Д. Шмигаль. Для реалізації цих кроків уряд доручив відповідним міністерствам та відомствам опрацювати такі питання щодо: забезпечення України обладнанням, необхідним для відновлення об’єктів критичної енергетичної інфраструктури; допомоги в балансуванні об’єднаної енергетичної системи України, зокрема шляхом здійснення перетоків та імпорту електроенергії з країн—членів ЄС; можливості направлення спеціальних місій ЄС на об’єкти критичної інфраструктури; надання фінансової підтримки для закупівлі майже двох мільярдів кубометрів природного газу; закупівлі LED-ламп для задоволення потреб населення та економіки України; створення спеціального постійного механізму щодо оперативного та своєчасного усунення наслідків здійснення терористичних актів рф на об’єктах критичної енергетичної інфраструктури. 

За словами Прем’єр-міністра, вже сьогодні можна говорити про конкретні результати ініційованої Президентами України та Франції конференції «Солідарні з українським народом», а також Форуму з економічної стійкості та реконструкції. Це, зокрема, кредити, гранти та товари на суму понад 1,5 мільярда євро, які скоро надійдуть до України. Майже мільярд євро піде на відновлення енергоінфра-
структури України та 530 мільйонів євро — на розвиток цифрової сфери та швидку відбудову інфраструктури. Також підписано меморандум із Міжнародною фінансовою корпорацією, який передбачає отримання найближчим часом 2 мільярдів доларів для проектів приватних і державних компаній у сфері торговельного фінансування для українських банків, агросектору та малого і середнього бізнесу. Ще одна домовленість — з Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) — передбачає отримання 300 мільйонів євро кредиту для державної компанії «Укренерго», частину з яких буде спрямовано на негайне відновлення мережі. Крім того, Нідерданди додатково надають нам 70 мільйонів євро гранту на закупівлю високовольтного обладнання, а Франція та ЄБРР уклали угоду щодо екстреної фінансової допомоги Україні на суму 100 мільйонів євро для потреб енергетики та логістики. Найближчим часом також розпочнеться масштабна кампанія безплатної заміни старих неефективних ламп на LED-освітлення. Зокрема, 30 мільйонів світлодіодних ламп для України вже погодилася закупити Єврокомісія, а ще 5 мільйонів додатково надасть Франція. «Разом плануємо замінити 50 мільйонів ламп, що в підсумку дасть змогу заощадити до 10 відсотків споживання електроенергії в час пікових навантажень», — зазначив Д. Шмигаль. Прем’єр також за-уважив, що малі та середні українські підприємці вже імпортували 500 тисяч малопотужних генераторів, проте для проходження зими нам ще потрібно до 17 тисяч великих та промислових генераторних установок. Він ви-
словив сподівання, що частину цих потреб вдасться закрити за допомогою наших міжнародних партнерів. 

Кабінет Міністрів призначив Віктора Єленського головою Державної служби з етнополітики та свободи совісті.