«Основа державної політики в цій сфері — створення можливостей для людей, що повертаються з війни. Розглянули питання реалізації ключових потреб: економічної незалежності (продовження військової кар’єри, перенавчання, підтримка у працевлаштуванні, підтримка ветеранського бізнесу), житла та медичних послуг.

Маємо зробити так, щоб ветерани отримували всі державні послуги максимально просто і швидко. Тому дав завдання Мінветеранів, Мінсоцполітики, щоб вони разом із Міноборони створити необхідні для цього механізми», — зазначив глава уряду за підсумками наради.

Про необхідність створення сучасної ветеранської політики йшлося й у щорічному Посланні Президента до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України. «Це дуже важливо! Створення в Україні сучасної системи реабілітації тих, кого війна поставила в найскладніше становище. Щоб у нашому суспільстві було саме це відчуття — що ніхто у нас не є зайвим», — наголосив Володимир Зеленський.

Уряд, зокрема, уже подав на розгляд парламенту розроблений Міністерством у справах ветеранів законопроект про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо медичних оглядів. (№ 8318).

Розв’язана рф загарбницька війна проти України, особливо після початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року, призвела до збільшення кількості ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, які потребують комплексного підходу в наданні медичної допомоги.

У зв’язку з цим потребує переосмислення закріплене на законодавчому рівні право ветеранів війни на безоплатні профілактичні медичні огляди у контексті запровадженої програми державних гарантій медичного обслуговування населення.

Тож цим законопроектом пропонується запровадити безоплатні профілактичні медичні огляди не рідше, ніж один раз на рік для ветеранів війни, членів родин загиблих (померлих) ветеранів, родин загиблих (померлих) захисників і захисниць України.

На думку уряду, це дасть змогу покращити ефективність заходів з профілактики захворювань серед ветеранів, членів їхніх сімей та членів сімей загиблих захисників і захисниць та створить умови для виявлення на ранніх стадіях проблем зі здоров’ям та своєчасного надання медичної допомоги.