«У 2023 році ми маємо ключове завдання — перемогти ворога та визволити тимчасово окуповані території. Збройні Сили щодня плідно працюють над цим завданням. Але ще для цього потрібна максимальна консолідація нашого суспільства та соціальна стабільність. Досягнути її зможемо, зокрема, зваженою та ефективною політикою підтримки найбільш вразливих верств населення», — сказав під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль (на знімку), підкресливши, що з перших днів повномасштабного вторгнення робиться все можливе, щоб допомогти тим, по кому найбільше вдарила війна: внутрішньо переміщених особах, людях пенсійного віку, особах з інвалідністю, багатодітних родинах...

Саме тому навіть за безпрецедентно важких минулорічних обставин не тільки безперебійно виплачувалися всі соціальні допомоги (їхня сума становила майже 800 мільярдів гривень), а й у середньому на 16 відсотків було збільшено пенсії. «З ініціативи Президента Володимира Зеленського для осіб віком 70—75 років уряд передбачив доплати у 300 гривень, для пенсіонерів віком 75—80 років — 400 гривень, для людей віком понад 80 років — до 500 гривень», — нагадав прем’єр, зауваживши, що майже 11 мільйонів пенсіонерів вчасно отримали свої виплати — зокрема завдяки сплаті роботодавцями понад 375 мільярдів гривень єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду, що майже на 6 відсотків більше, ніж було заплановано.

Крім того, з 1 січня цього року змінилася організаційна модель соціального страхування. Тепер саме Пенсійний фонд призначає, нараховує та виплачує житлові субсидії, а також лікарняні, декретні, щомісячні й одноразові страхові виплати, що робить систему гнучкішою та адреснішою.

Держава також продовжить надавати допомогу внутрішньо переміщеним особам. Минулого року допомогу отримали 1,8 мільйона переселенців на суму понад 53 мільярди гривень. А завдяки цифровізації послуги з оформлення статусу ВПО цього року нарахування такої допомоги переселенцям продовжиться автоматично.

Крім того, глава уряду звернув увагу на таку важливу складову підтримки ВПО, як компенсація роботодавцям за їхнє працевлаштування (6500 гривень протягом двох місяців за кожного працівника-переселенця). «Минулого року роботодавцям у межах цієї програми виплатили майже 199 мільйонів гривень. Тепер ухвалюємо рішення, згідно з яким сума компенсації зросте до 6700 гривень. Це стимулюватиме бізнес активніше залучати на свої підприємства внутрішньо переміщених осіб», — повідомив Д. Шмигаль.

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що минулого року цією програмою скористалися понад 10 тисяч підприємців, які взяли на роботу майже 16,5 тисячі внутрішніх переселенців. Цього року роботу можуть отримати 23 тисячі ВПО, а компенсація для підприємців становитиме понад 300 мільйонів гривень.

Уже сьогодні уряд думає, як адаптувати соціальну підтримку до воєнних та поствоєнних умов. «Маємо амбіції розробити та сприяти ухваленню Соціального кодексу України. Він включатиме в себе всі соціальні компоненти з урахуванням філософії адресності та подолання складних життєвих обставин людини. У пенсійній сфері плануємо розвивати накопичувальну пенсію. Дуже важливо дати українцям змогу вже в молодому віці подбати про свою старість», — зазначив прем’єр.

Висловивши переконання, що 2023-й стане роком нашої Перемоги та роком, у якому розпочнеться велика відбудова всього пошкодженого та зруйнованого, Д. Шмигаль наголосив: програма відновлення України стане найбільшим проектом відбудови з часів Другої світової війни.

За словами глави уряду, уже визначено чотири ключові джерела її фінансування. По-перше, це конфісковані російські кошти. «Уряд уже спрямував 17 мільярдів гривень конфіскованих коштів російських банків у бюджетний Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. Процес конфіскації російських активів в Україні триває. Працюємо над тим, щоб він розпочався і в країнах-союзниках», — сказав він.

По-друге, це будуть безпосередньо кошти держбюджету. Уже цього року до фонду буде спрямовано 35,5 мільярда гривень за рахунок сплати НБУ частини свого прибутку.
Третє джерело — це кошти міжнародних партнерів.

Зокрема, США вже ухвалили рішення про виділення на відновлення України 1,4 мільярда доларів (56 мільярдів гривень).

Четверте джерело — це кошти донорів з усього світу, які зібрано на платформі United24, створення якої ініціював Президент Володимир Зеленський.

«Станом на сьогодні загальна сума на відновлення з уже зрозумілих нам джерел становить майже 110 мільярдів гривень, а загалом розраховуємо отримати 17 мільярдів доларів, або 680 мільярдів гривень, на першочергове відновлення пошкодженого та зруйнованого майна», — зазначив Д. Шмигаль.

Під час засідання уряд також ухвалив рішення, яке дає змогу розпочати із 16 січня бета-тестування програми безплатного обміну старих електричних ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи. «На першому етапі плануємо замінити до 500 тисяч ламп у шести регіонах України. Після цього орієнтовно за два тижні проект запуститься у звичайному режимі по всій території України», — повідомив прем’єр та подякував партнерам за підтримку, зокрема, Єврокомісії, яка закуповує для України 30 мільйонів світлодіодних ламп, та Франції, яка додає ще 5 мільйонів.

Ця ініціатива дуже важлива з огляду на те, що до 40 відсотків енергії споживається домогосподарствами, котрі досі використовують значну кількість ламп розжарювання, які в середньому споживають майже у вісім разів більше електроенергії, ніж сучасні світлодіодні лампи. Тож українці зможуть обміняти п’ять ламп розжарювання на п’ять LED-ламп.

Як здійснюватиметься обмін ламп?

Міністерство економіки та Міністерство цифрової трансформації повідомляють, що:

— для цього потрібно бути громадянином України віком від 18 років, мати паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) та лампи розжарювання для обміну;

— механізм програми передбачає, що людина приносить п’ять ламп розжарювання у відділення «Укрпошти» та проводить там їхній обмін на нові енергозберігаючі;

— обмін відбуватиметься у два способи — за попереднім замовленням та без нього. Якщо зробити попереднє замовлення ламп через застосунок «Дія», то вони гарантовано будуть очікувати людину у відділеннях «Укрпошти» п’ять робочих днів після отримання підтвердження на телефон. Якщо ж прийти без реєстрації, то лампи обміняють лише за їхньої наявності;

— якщо людина не має змоги замовити лампи через застосунок «Дія», то вона має прийти до відділення 
«Укрпошти» з паспортом, РНОКПП та лампами розжарювання;

— якщо людина не забрала замовлені в «Дії» лампи впродовж п’яти робочих днів, заявка анулюється;

— при обміні в «Укрпошті» фіксуватимуться паспортні дані людини, тож удруге вона провести обмін не зможе;

— обмін проводитиметься виключно на справні лампи розжарювання;

— якщо людина вдома виявить, що одна чи декілька ламп не працюють, то в неї буде можливість обміняти їх у відділенні «Укрпошти» на нові. Такий обмін можна здійснити один раз, при цьому повертати несправні лампи потрібно в пакуванні від виробника.

Фото з сайту kmu.gov.ua