«Уряд України керується принципом нульової толерантності до корупції та продовжує розбудову антикорупційної інфраструктури. Зокрема, очікує на якнайшвидше завершення конкурсу на посаду директора Національного антикорупційного бюро», — йдеться в повідомленні департаменту комунікацій секретаріату Кабміну.

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, коментуючи це рішення уряду, зазначив, що співробітники Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викрили та припинили діяльність організованого злочинного угруповання з розкрадання бюджетних коштів, до складу якого входив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Його затримали під час отримання неправомірної вигоди у розмірі 400 тисяч доларів США. Ці кошти він одержав за сприяння в укладанні договорів на закупівлю обладнання та техніки. Кримінальне провадження було зареєстровано у вересні 2022 року», — сказав О. Кубраков.

Віце-прем’єр також нагадав, що наприкінці грудня розпочався і досі триває процес ліквідації Міністерства розвитку громад та територій та створення на його базі нового об’єднаного Міністерства розвитку громад, територій та інфра-структури України.

«Під час прийняття кадрових рішень у новому міністерстві ми керувалися необхідністю збереження інституційної пам’яті, але очевидно, що не такої», — зауважив він та повідомив, що доручив розпочати перевірку всіх діючих проектів Мінрегіону, в тому числі за бюджетні кошти, кошти міжнародних фінансових установ та проектів технічної допомоги.

Викриття цього організованого злочинного угруповання стало можливо завдяки проникненню до його складу співробітників 

НАБУ і САП. «До складу ОЗУ входив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Детективи затримали його під час отримання 400 тисяч доларів США неправомірної вигоди. Ці кошти заступник міністра одержав за сприяння укладанню договорів на закупівлю обладнання та техніки за завищеними цінами», — повідомили в НАБУ.

Попередньо звинувачення базується на частині четвертій статті 368 «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди службовою особою» та частині п’ятій статті 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» Кримінального кодексу України.

Ця історія бере початок улітку 2022 року, коли Кабінет Міністрів виділив 1,68 мільярда гривень, зокрема, на закупівлю обладнання і техніки, щоб забезпечити населення альтернативними джерелами світла, тепла та водопостачання у зимовий період через ситуацію, що склалась унаслідок руйнування об’єктів критичної інфраструктури. Слідство встановило, що низка посадових осіб центральних та регіональних органів виконавчої влади вирішили привласнити частину державних коштів, для чого вступили у змову з групою посередників та забезпечили укладання договорів про закупівлі за завищеною майже на 280 мільйонів гривень вартістю з наперед визначеними суб’єктами підприємницької діяльності. Цю різницю між реальною та закупівельною вартістю послуг підприємці мали передати посадовцям за «перемогу» у тендерах.

В операції з викриття організованого злочинного угруповання, яка проходила за процесуального керівництва прокурорів САП, було задіяно понад 150 співробітників НАБУ. Під час проведення низки обшуків в офісі підприємців виявили та вилучили 920 тисяч гривень та 38,7 тисяч доларів США. Також було затримано одного з учасників ОЗУ, який намагався перетнути державний кордон та виїхати з України. Зараз слідчі дії тривають.

Тим часом

Президент Володимир Зеленський, реагуючи на викриття заступника міністра, підкреслив, що у правоохоронців є всі можливості, щоб провести розслідування та спрямувати це провадження до суду. «Я хочу, щоб це було нашим сигналом усім, чиї дії або поведінка порушують принцип справедливості. Звичайно, зараз основна увага — це питання оборони, це питання зовнішньої політики, це питання війни. Але це не означає, що я не бачу й не чую, що говорять у суспільстві на різних рівнях — як на центральному, так і в регіонах», — сказав глава держави, пообіцявши що нинішній тиждень буде часом відповідних рішень.

«У кожній ситуації ми будемо детально все розбирати. Те, що стосується енергетики і закупівель. Те, що стосується відносин між центральною владою і регіонами. Те, що стосується закупівель для військових.

Суспільство отримає повну інформацію, а держава зробить необхідні потужні кроки», — підкреслив Президент.

Про останні корупційні скандали також висловився голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. «З 24 лютого офіційними і неофіційними каналами постійно попереджали чиновників усіх рівнів: сфокусуватися на війні, допомозі постраждалим, зменшенні бюрократії і перестати займатися сумнівними справами. До багатьох дійшло. А до багатьох, на жаль, ні», — зазначив він у Теле-
грам, додавши, що цієї весни, мабуть, точно відбуватимуться активні посадки.

«Не виходить по-людськи, буде за законами воєнного часу. Найближчим часом завершиться конкурс на посаду директора НАБУ і ми завершимо побудову незалежної антикорупційної інфраструктури. «Не на часі» вже не працює. Деякі люди втратили розум і мародерять без страху та докорів совісті. Це стосується і нещодавніх закупівель генераторів, і свіжих скандалів у Міністерстві оборони», — наголосив голова фракції, повідомивши, що ініціюватиме повернення парламентського контролю за діяльністю виконавчої влади.