На цьому під час засідання уряду наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«У нас достатньо ресурсів для продовження і завершення опалювального сезону в нормальному режимі. У газосховищах зберігається приблизно 11 мільярдів кубометрів газу, а на складах — майже 1,2 мільйона тонн вугілля», — сказав глава уряду, повідомивши, що компанія НАК «Нафтогаз України» зможе залучити грант від ЄБРР на суму майже 189 мільйонів гривень, що дасть змогу імпортувати додаткові об’єми газу.

Коментуючи засідання так званого енергетичного «Рамштайну», прем’єр зазначив, що його метою є прискорення поточних ремонтів, щоб відновити обсяги генерації та розподілу, сприяння децентралізації енергосистеми, що зробить її менш вразливою, впровадження нових програм енергоефективності, посилення транскордонної торгівлі електроенергією. «Нам просто зараз потрібно багато трансформаторів, розподільних пристроїв, ізоляторів, з’єднувачів, стовпів тощо. Високовольтне обладнання є пріоритетним, але розподільчі мережі також потребують ремонту», — наголосив прем’єр, подякувавши іноземним урядам та компаніям за матеріальну та фінансову підтримку.

Д. Шмигаль також зауважив, що рф, яка порушила всі принципи ядерної безпеки, водночас зберігає лідерські позиції на світовому ядерному ринку. «Дохід «росатома» у 2022-му порівняно із попереднім роком зріс на 17%, а експорт — на 15% і становив 10 мільярдів доларів», — наголосив він, зауваживши, що окремі країни продовжують співпрацювати з «росатомом» у будівництві нових атомних енергоблоків та набагато більше країн залежать від російського ядерного палива та послуг. «Цьому потрібно покласти край», — сказав прем’єр, нагадавши, що Україна запропонувала додати до десятого пакета санкцій ЄС «росатом».

Крім того, нинішнього тижня очікується перше засідання керівного секретаріату мультидонорської координаційної платформи, або так званого фінансового «Рамштайну», адже мінімальні цьогорічні потреби України в коштах — це 38 мільярдів доларів для фінансування дефіциту бюджету та 17 мільярдів доларів — на першочергове відновлення. «У форматі фінансового «Рамштайну» співпрацюватимуть країни ЄС та G7, МВФ, ЄІБ, ЄБРР, ОЕСР та інші міжнародні фінансові організації», — повідомив Д. Шмигаль.

Уряд ухвалив рішення про призначення на посади членів наглядової ради НАК «Нафтогаз України» шістьох переможців відбору: чотирьох незалежних членів та двох представників держави.

«Це важлива ланка в корпоративному управлінні, якої нам нині бракує. Сильна наглядова рада стане поштовхом для залучення нових інвестицій, додаткової підтримки в роботі з міжнародними партнерами. Ми очікуємо, що спеціалісти з компетенціями в антикризовому управлінні, фінансах, видобутку доповнять ту команду, яка нині формується, та посилять компанію», — зазначила Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Ще одним рішенням уряд дозволив українським дипломатичним установам користуватися Державним реєстром актів цивільного стану громадян. Це дасть їм можливість проводити держреєстрацію актів цивільного стану, вносити зміни до актових записів цивільного стану, поновлювати та анульовувати їх. Також дипустанови зможуть повторно видавати свідоцтва про держреєстрацію та витяги з реєстру.

Кабінет Міністрів призначив Олексія Соболева заступником міністра економіки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, а також звільнив В’ячеслава Шаповалова з посади заступника міністра оборони, Віталія Музиченка — з посади заступника міністра соціальної політики, Івана Лукерю та В’ячеслава Негоду з посад заступників міністра розвитку громад і територій.