Відкривши засідання Кабміну, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль насамперед анонсував проведення цього тижня двох надзвичайно важливих подій у сфері євроінтеграції: перші в нашій історії консультації між урядом України та Європейською комісією, які відбудуться 2 лютого, та саміт Україна—ЄС, що пройде 3 лютого.

«Те, що цей саміт пройде саме в Києві, — це потужний сигнал і партнерам, і ворогам. Партнерам — про те, що Європа вірить у Перемогу України та сприяє нашому швидкому руху до вступу в ЄС. Ворогам — це сигнал про марність їхніх зусиль внести розбрат у коаліцію підтримки України та зупинити нашу євроатлантичну інтеграцію», — наголосив глава уряду, зауваживши, що Україна очікує проміжної позитивної оцінки наших євроінтеграційних зусиль та хоче сформувати детальну дорожню карту нашого євроінтеграційного шляху: від оцінки роботи, яку ми провели після отримання статусу кандидата, до початку предметних переговорів про вступ України до Євросоюзу.

На порядку денному саміту також будуть питання секторальної інтеграції української економіки до європейського простору. Зокрема, Україна прагне отримати довгостроковий доступ усіх українських товарів до ринку ЄС без квот і мита, досягнути прогресу в питанні приєднання до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та до Єдиного роумінгового простору, завершити підписання «промислового безвізу».
Ще однією важливою темою саміту стане надання фінансової допомоги для швидкої відбудови енергетики, інфраструктури та пошкодженого житла. У цьому контексті  Д. Шмигаль нагадав, що в Україні уже стартувала масштабна програма обміну старих ламп розжарювання на LED-лампи. Цю програму профінансували ЄС та Франція, закупивши, відповідно, 30 та 5 мільйонів лампочок. 300 тисяч українців уже подали попередню заявку через «Дію», а також старі лампочки можна обміняти у відділеннях «Укрпошти».

Створена урядом міжвідомча робоча група з питань прискореної дерегуляції представила свої перші рекомендації, які передбачають скасування 47 ліцензій і дозволів у сфері відання Міністерства економіки. «Це норми, що регулюють експорт та імпорт товарів, норми у сфері інвестиційної діяльності, інтелектуальної власності, технічного регулювання», — повідомив прем’єр, додавши, що також Кабмін ухвалив розпорядження, яке вносить зміни до понад 30 позицій у сфері дерегуляції та покращення бізнес-клімату. «Це стосується адміністративних процедур, транспорту, логістики та IT, медицини і соцсфери, нафтогазового сектору та екології, агропромислового комплексу. Урядові рішення на виконання цього плану будуть ухвалюватися протягом усього 2023 року», — повідомив Д. Шмигаль.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про оцінку впливу на довкілля. «Цими змінами планується оптимізувати процедуру, зокрема, повністю перевести її у цифровий формат і суттєво скоротити строки проходження процедури впливу на довкілля. Також ми прибираємо дискреційні повноваження під час прийняття рішень, тобто прибираємо можливості для зловживань чиновників», — сказав прем’єр, висловивши переконання, що бізнес позитивно оцінить пропоновані зміни, адже якщо зараз суб’єкти господарювання витрачають на проходження процедури оцінки 216 днів, то після ухвалення цього законопроекту всі її етапи можна буде пройти за 67 днів.