У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (№ 8401). Ухвалення цього проекту закону є однією з вимог Міжнародного валютного фонду в рамках Меморандуму нової Моніторингової програми для України, у якому йдеться про якнайшвидше відновлення довоєнного стану системи оподаткування.

«Виконання відповідних маяків Меморандуму дозволить відкрити шлях до повноцінної програми співпраці з Фондом (Upper-Credit Tranche), із залученням відповідного фінансування вже цього року», — зазначили у Міністерстві фінансів України, підкресливши, що проект закону не має на меті підвищення чи запровадження нових ставок податків.

Цим законопроектом пропонується внести зміни до законодавства в частині обмеження з 1 липня 2023 року дії мораторію на проведення податкових перевірок, особливостей застосування спрощеної системи оподаткування у вигляді єдиного податку в розмірі 2 відсотків, норм щодо призупинення відповідальності за порушення вимог Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Пропонованими змінами до Податкового кодексу, Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» пропонується встановити, що їхні окремі норми діятимуть до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, проте не пізніше 1 липня 2023 року.

Зокрема, йдеться про:

— можливість для фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку в розмірі 2 відсотків від суми доходу;

— можливість для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;

— зупинення проведення документальних перевірок;

— зупинення перебігу строків (строків подання податкової звітності, строків проведення перевірок, строків отримання податкової інформації контролюючими органами, строків проведення процедури адміністративного оскарження тощо), визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;

— незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства;

— незастосування штрафних санкцій за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

— незастосування штрафних санкцій за порушення порядку використання реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Крім того, законопроектом № 8401 пропонується установити, що в разі сплати платником податків протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення, суми податкового зобов’язання, нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 1 липня 2023 року та завершені до дня припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, штрафні (фінансові) санкції (штрафи), нараховані на суму такого податкового зобов’язання, скасовуються, а пеня не нараховується. Водночас сума сплаченого податкового зобов’язання не підлягає оскарженню.

Також передбачається врегулювання питання оподаткування податком на прибуток підприємств «перехідних» операцій з відвантаження (надання) товарів (робіт, послуг), які було розпочато в період сплати єдиного податку та завершено в період сплати податку на прибуток підприємств, з метою усунення подвійного оподаткування таких операцій цими податками.

На думку уряду, окрім виконання Україною зобов’язань в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року, ухвалення законопроекту також сприятиме збільшенню податкових надходжень. За попередніми оцінками, скасування права для фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 відсотків від суми доходу дозволить додатково залучити у 2023 році до бюджетів майже 8 мільярдів гривень.