«Зараз ситуацію вдалося частково розв’язати. Критична інфраструктура заживлена. У людей є тепло і вода. Ремонтні роботи тривають 24/7. Завдяки цьому принаймні 4—5 годин на день у людей має бути світло. Робимо все можливе, щоб покращити ситуацію, але будемо відверті: пошкодження дуже серйозні», — сказав він, зазначивши, до Одеси вже завезено понад 80 потужних генераторів і їх підвезення триває. Уряд також виділив із резервного фонду держбюджету Одеській ОВА 30 мільйонів гривень на закупівлю пального для генераторів, що дасть змогу тримати в робочому стані критичну інфраструктуру до завершення ремонтів.

Кабмін підтримав та подасть до Верховної Ради законопроект про внесення змін до статті 16 Закону «Про державні нагороди» щодо вдосконалення окремих положень з метою реалізації санкційної політики», яким пропонується передбачити позбавлення державних нагород у разі застосування до особи санкцій або вчинення нею особливо тяжкого злочину.

«На сайті Президента України петиція щодо позбавлення народного депутата Юрія Бойка звання «Героя України» набрала 25 тисяч голосів. У нас є міжвідомча група на чолі з першим віце-прем’єр-міністром, яка займається питанням санкційної політики. Група розглядала питання щодо можливості позбавлення народного депутата цього звання на двох своїх засіданнях. За результатами розгляду члени робочої групи, серед яких представники уряду, НАЗК, СБУ, НАБУ, ГПУ та інших органів, дійшли висновку, що через колізію чинного законодавства деяких діячів станом на сьогодні неможливо позбавити вищих державних нагород», — сказав прем’єр, додавши, що пропоновані зміни до законодавства виправлять ситуацію.

Висловивши сподівання на швидке ухвалення цього законопроекту, Д. Шмигаль також доручив міжвідомчій робочій групі з питань санкційної політики повторно розглянути питання щодо позбавлення Юрія Бойка звання Герой України, невідкладно підготувати пропозиції щодо застосування санкцій та винести їх на розгляд РНБО одночасно з набранням чинності вищезгаданим проектом закону.

Глава уряду підкреслив, що Україна не буде миритися з рекомендаціями Міжнародного олімпійського комітету щодо можливого допуску російських та білоруських спортсменів під нейтральним прапором до Олімпіади в Парижі. «Президент, Верховна Рада, уряд та Національний олімпійський комітет України мають консолідовану і чітку позицію — жодної нейтральності не може бути, поки триває війна! Поки вбивають українських спортсменів, нищиться спортивна інфраструктура, а частина її перебуває в окупації», — сказав прем’єр, нагадавши, що за час війни вже загинули понад 200 українських спортсменів і тренерів, більш як 120 спортивних об’єктів зруйновано ворожими ракетами та артилерією, понад 300 спортивних шкіл припинили існування, 150 тисяч спортсменів не мають умов для тренування. «Це більш як достатній аргумент, щоб спортсмени з росії та білорусі не були допущені до жодного спортивного змагання і тим паче Олімпіади», — наголосив він, зауваживши, що Польща, Естонія, Литва та Латвія вже засудили наміри МОК реабілітувати російський і білоруський спорт.

Уряд затвердив порядок використання коштів з відкритого у Нацбанку рахунку для гуманітарної допомоги українцям, які постраждали від російської агресії. Міністерство соціальної політики спрямовуватиме отримані на цей рахунок кошти, зокрема, для оплати виготовлення та встановлення допоміжних засобів реабілітації, у тому числі протезно-ортопедичних виробів підвищеної складності та функціональності, зроблених за новітніми технологіями, та їхніх складових, розвитку сімейних форм виховання, в тому числі для дітей, позбавлених батьківського піклування внаслідок російської агресії, шляхом забезпечення житлом дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, сімей патронатних вихователів, а також для оплати або компенсації за деякі соціальні послуги.

На виконання Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів» уряд за-твердив порядок здійснення лісовпорядкування. Цей документ запроваджує єдині правила для впорядкування лісів усіх форм власності, незалежно від їх площі, на самозаліснених ділянках, усіх полезахисних лісосмугах, розташованих на землях сільськогосподарського призначення. Важливо, що інформація про ліси вноситиметься до єдиної електронної бази даних.

«Правила лісовпорядкування дадуть можливість планувати заходи зі створення лісових насаджень із близькою до природних лісів структурою. Крім того, сучасне планування управління лісами дасть змогу зберегти рідкісні види флори та фауни, степові та лучні ділянки, заповідні території, зменшити суцільні рубки, збільшити частку лісів, що відновлюватимуться природним шляхом, де це можливо», — зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Ще одним підтриманим урядом законопроектом — про внесення зміни до статті 19 Закону «Про Державну прикордонну службу України» — пропонується зобов’язати ДПСУ надавати Пенсійному фонду України для реалізації його повноважень у сфері загально-обов’язкового державного соціального та пенсійного страхування інформацію щодо громадян, які перетинали державний кордон України або в’їжджали/виїжджали на тимчасово окуповану територію України через контрольні пункти.

Фото kmu.gov.ua.