Під час візиту в неї були зустрічі із Президентом Володимиром Зеленським, Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, Першим віце-прем’єр-міністром — міністром економіки Юлією Свириденко та міністром фінансів Сергієм Марченком.

«Надзвичайно приємно, що ми перебуваємо у фокусі вашої уваги. Ваша підтримка створює для України можливість залишатися сильною. Це також зброя — зброя економічна, яка дає змогу нам, нашому суспільству, нашому бізнесу розвиватися. Ми дуже хочемо, щоб бізнес розвивався, приходили інвестиції, і ми знаємо, що МВФ своєю діяльністю завжди дає правильні сигнали, тому дуже дякуємо за цей сигнал», — зазначив під час зустрічі В. Зеленський.

Крісталіна Георгієва (на знімку) високо оцінила діяльність Української держави та всіх інституцій, які продовжують роботу попри повномасштабне російське вторгнення. «Мене надзвичайно вразив той факт, що країна та уряд дуже добре функціонують у цих надзвичайних умовах вторгнення. Я хотіла побачити це. Коли завтра говоритиму з радою директорів МВФ, я скажу, що це справді країна, яка надзвичайно добре й ефективно діє попри жахливий напад на її народ, на її територію», — підкреслила директор-розпорядник МВФ.

Глава українського уряду під час зустрічі відзначив, що Україна досягла успіхів у реалізації Моніторингової програми, зокрема фіналізувала виконання всіх структурних маяків. Тож це дає змогу започаткувати з МВФ обговорення нової багаторічної великої програми обсягом понад 15 мільярдів доларів. Ця програма має складатися із двох частин: негайної фінансової підтримки та підтримки структурних реформ, що сприятимуть відновленню.

«Радий почути високу оцінку з боку МВФ зусиль уряду щодо підтримки макроекономічної стабільності та продовження ключових реформ попри війну», — зазначив Д. Шмигаль.

Під час зустрічі представників Міністерства фінансів із делегацією МВФ ішлося про результати місії Фонду щодо перегляду Моніторингової програми із залученням Ради директорів, яка відбулась у Варшаві з 13 по 17 лютого, а також про перспективи започаткування нової повноцінної програми співпраці за підтримки МВФ.

«Уряд України високо цінує підтримку МВФ та внесок в економічний розвиток країни протягом багатьох років. В умовах війни партнерство з Фондом допомагає у збереженні фінансової стабільності, а також у системному впровадженні необхідних реформ та політик. Минулого тижня під час місії МВФ ми досягли домовленості на рівні експертів щодо перегляду Моніторингової програми із залученням Ради директорів Фонду. У цьому контексті ми розраховуємо на початок обговорення повноцінної програми за підтримки МВФ, що сприятиме забезпеченню пріоритетних, зокрема гуманітарних та соціальних, видатків бюджету у 2023 році», — зазначив міністр фінансів С. Марченко.

За словами міністра, у 2023 році потреба у додатковому зовнішньому фінансуванні для покриття дефіциту бюджету сягає 10 мільярдів доларів США, тож відкриття повноцінної довгострокової програми за підтримки МВФ сприятиме зменшенню дефіциту бюджету, підтриманню макроекономічної та фінансової стабільності. Водночас пряме залучення коштів МВФ сприятиме більшій підтримці від інших донорів.