«Майже через рік після початку повномасштабного вторгнення проукраїнська коаліція у світі сильна як ніколи. Військова, фінансова, політична допомога від наших партнерів не просто не зникла, але продовжує зростати. Союзники України розуміють важливість нашої Перемоги в цій війні. Важливість для Європи та всього цивілізованого світу», — таку думку під час засідання уряду висловив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

У цьому контексті він повідомив, що під час зустрічі із Президентом США Джозефом Байденом обговорювали багато питань про нашу співпрацю, в тому числі про фінансову підтримку України.

«Порушувалося питання швидкого відновлення, на яке Сполучені Штати спрямовують 1,5 мільярда доларів, а також виділення понад 1 мільярда доларів на підтримку енергетики України та Молдови. Ми також розраховуємо якнайшвидше отримати перший транш анонсованої бюджетної допомоги у 10 мільярдів доларів», — повідомив глава уряду, підкресливши, що завдяки лідерству наших американських партнерів, Європейської комісії та країн G7 цього року вдалося запустити новий формат співпраці — так званий «фінансовий Рамштайн».

Ключовими цілями зустрічей у цьому форматі є допомога Україні у фінансуванні дефіциту бюджету, початок реалізації програми відбудови вже цього року, страхування військових ризиків, конфіскація й використання заморожених російських активів та інший широкий спектр фінансових та економічних питань.

Прем’єр також наголосив на продовженні тиску на економіку росії, зокрема, запровадженні санкцій до ядерної галузі рф та компанії «росатом», щоб вони перестали бути гаманцем для продовження цієї війни. «Очікуємо на нові санкції в цьому напрямку — як від Сполучених Штатів, так і від Європейського Союзу», — зазначив Д. Шмигаль.

Продовжуючи тему фінансової підтримки, прем’єр наголосив на важливості візиту до України директора-розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої. Він висловив сподівання, що вже цієї весни буде розпочато фінансування за новою програмою співпраці з фондом, розмір якої становитиме понад 15 мільярдів доларів. Це фінансування дасть змогу покрити дефіцит бюджету.

За словами глави уряду, цього року також потрібно 17 мільярдів гривень на відбудову об’єктів енергетики та критичної інфраструктури, житла, для гуманітарного розмінування та загалом для відновлення економіки.

У цьому контексті Д. Шмигаль окремо подякував уряду Японії та Прем’єр-міністру Фуміо Кісіді за анонсовану фінансову допомогу Україні в розмірі 5,5 мільярда доларів, а також уряду Норвегії та Прем’єр-міністру Йонасу Гар Стере за плановану багаторічну програму підтримки України на 7,5 мільярда євро.

Водночас уряд продовжує ухвалювати рішення, які сприяють трансформації нашої держави. Зокрема, Кабмін затвердив Порядок проведення електронних аукціонів під час великої приватизації.

Кабмін підтримав та подасть до Верховної Ради законопроект про внесення змін до розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про споживче кредитування» щодо особливостей нарахування відсотків за споживчими кредитами під час воєнного стану», який має полегшити умови погашення кредитів.

Цими змінами пропонується на період дії в Україні воєнного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування запровадити обов’язкову реструктуризацію зобов’язань за договорами про споживчий кредит, якщо місцем постійного проживання або покинутим місцем постійного проживання споживача є територія, на якій ведуться (велися) бойові дії або вона тимчасово окупована рф.

Водночас документ передбачає, що скористатися механізмом реструктуризації зможуть громадяни, державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, благодійна допомога яких є єдиним джерелом доходу споживача і членів його сім’ї, а також якщо споживач або член його сім’ї є особою з інвалідністю внаслідок війни і сукупний розмір доходу споживача та членів його сім’ї не перевищує розміру двох мінімальних зарплат.