Насамперед це переможна битва за Київ, звільнення Чернігівщини. Сумщини, Харківщини, острова Зміїний, Херсона, перетворення української армії на одну з найсильніших в Європі та світі, формування міцної міжнародної проукраїнської коаліції, утвердження України на шляху до НАТО та отримання статусу кандидата на членство в ЄС.

«Нам не подарували цей статус. Ми його заслужили. Ми працювали над ним не один день, не один місяць, не один рік», — наголосив  Д. Шмигаль, зауваживши, що тільки за рік війни Україна підписала п’ять «безвізів», хоча раніше планувалося робити це роками. «Енергетичний безвіз у березні, коли приєдналися до європейської енергомережі. Транcпортний безвіз у червні, після якого не потрібні дозволи на перевезення в ЄС. Економічний безвіз, який скасував усі мита і квоти на українські товари в ЄС. Митний безвіз у жовтні, який починає інте-грацію нашої митниці в європейську. Цифровий безвіз і «Цифрова Європа», — нагадав глава уряду, висловивши переконання, що за два роки Україна буде готова до членства в Європейському Союзі та НАТО.

Важливими здобутками упродовж року повномасштабної війни прем’єр також назвав забезпечення фінансової стабільності та попри постійний російський терор утримання в робочому стані нашої енергетичної системи. Крім того, Україна попри найскладніші в історії посівну та збір урожаю 2022 року змогла забезпечити власні потреби у продовольстві та продовжує годувати світ.

Не меншої вдячності заслуговують наші великі та маленькі підприємці. «Український бізнес у воєнний рік сплатив на 80 мільярдів гривень більше податків, ніж у 2021-му. Ми допомагали й будемо допомагати. Пільгове кредитування, безповоротні гранти єРобота, дерегуляція, ді-джиталізація послуг, зменшення бюрократії та кращий сервіс», — сказав глава уряду, повідомивши, що попри всі виклики та кризи цього року 76 відсотків підприємців планують розширення бізнесу. Саме це стане основою відновлення України, адже вже цього року на відбудову планується спрямувати 17 мільярдів доларів.

«Україна ставатиме сильнішою, а росію ми будемо робити слабшою. Будемо працювати над цим разом із нашими союзниками. Санкції, конфіскація активів, ізоляція. Росія вже платить високу ціну за свою агресію. Заплатить ще більшу. Трибунал для всіх військових та політичних злочинців обов’язково буде. Усі, хто вчиняв геноцид та віддавав накази, обов’язково будуть покарані», — наголосив Д. Шмигаль.

На підтвердження цих слів уряд ухвалив рішення про передачу в управління ФДМУ стягненого в дохід держави майна російського олігарха Михайла Шелкова. «Кошти Шелкова з рахунків в українських банках будуть спрямовані до держбюджету, майно — приватизоване чи передане в оренду, отже, також слугуватиме наповненню бюджету. На черзі інші фігуранти російського списку Forbs, щодо яких запроваджено санкції», — зазначила Перший віце-прем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованій російською федерацією території України та за межами України. Ця законодавча ініціатива передбачає запровадження позасудової (адміністративної) процедури державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованих територіях. Тобто народження, шлюб, розлучення чи смерть на ТОТ можна буде зареєструвати без звернення до суду.

Після схвалення законопроекту українці зможуть звернутися до органів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) із документами, виданими окупаційними адміністраціями або медичними закладами, розташованими на ТОТ, та отримати взамін українське свідоцтво.