Про це під час засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Постанова прийнята й опублікована. З 1 березня розпочнеться індексація пенсій. Пенсії зростуть на 20 відсотків. Індексація торкнеться 10,5 мільйона пенсіонерів. Виплати також будуть підвищені для пенсіонерів силових відомств. Пенсії зростуть і для громадян, яким вони були призначені у 2020—2022 роках», — сказав він, зауваживши, що в умовах війни державні ресурси обмежені, адже головним пріоритетом залишається фінансування нашої оборони, тож ухвалено рішення, що максимальний розмір підвищення становитиме 1,5 тисячі гривень.

Водночас уряд продовжує програму щомісячних додаткових виплат: пенсіонери віком понад 80 років щомісяця отримуватимуть додатково 570 гривень, для тих, кому 75—80 років, доплата становитиме 456 гривень, а пенсіонери віком 70—75 додатково отримуватимуть по 300 гривень.

За словами прем’єра, з 1 квітня також відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, а влітку індексація торкнеться пенсіонерів-науковців, держ-службовців, працівників органів місцевого самоврядування.

На перспективу уряд разом із парламентом працює над фундаментальною пенсійною реформою. «Йдеться про запуск системи обов’язкового пенсійного накопичення. Українці матимуть власні пенсійні накопичувальні рахунки. Створення архітектури нової пенсійної системи є одним із ключових завдань на 2023 рік», — наголосив Д. Шмигаль.

Враховуючи, що засідання уряду відбувалося в останній день зими, прем’єр висловив переконання, що, хоч загалом до завершення опалювального сезону залишається півтора місяця, проте можна впевнено стверджувати, що ми витримали російський енергетичний терор. У зв’язку з цим він подякував енергетикам і тепловикам за самовіддану працю, силам протиповітряної оборони — за професійність, міжнародним партнерам — за підтримку, а кожному українцю та українці — за ощадливість та стійкість.

Нагадавши, що 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабної війни, керівники держави підписали заявку України на членство в ЄС, глава уряду зауважив, що тоді для багатьох це здавалося нездійсненною мрією, однак на сьогодні Україна вже стала державою-кандидатом у члени ЄС, виконала 2/3 Угоди про асоціацію та отримали п’ять «безвізів» із Євросоюзом: енергетичний, транспортний, економічний, митний, цифровий.

«Маємо амбіцію цьогоріч відкрити переговори про членство, а за два роки бути цілком готовими до вступу в Євросоюз. Демонструємо нашу відданість європейським цінностям на полі бою та в питанні проведення реформ», — зазначив прем’єр, доручивши віце-прем’єр-міністру з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ользі Стефанішиній організувати проведення аудиту українського законодавства на предмет його відповідності європейським стандартам.

«До 30 червня 2023 року міністерства та ЦОВВ мають провести таку роботу, а до 30 серпня подати уряду звіт. У ньому обов’язково мають бути конкретні пропозиції, як узгодити секторальне законодавство відповідно до права ЄС», — наголосив глава уряду.

Кабмін підтримав постанову, яка дозволяє запустити наступний етап медичної реформи. Згідно з цією постановою, обласні військові адміністрації упродовж двох місяців мають подати на затвердження в МОЗ власне бачення плану госпітального округу та формування спроможної мережі з урахуванням розвитку закладів первинної медичної допомоги та пунктів базування екстреної медичної допомоги.