«Завдяки підтримці наших міжнародних партнерів ми знайшли додаткові фінансові можливості, щоб підтримати нашу армію. У проекті закону пропонуємо додаткові кошти спрямувати на виплати військовим, закупівлю військової та спеціальної техніки, обладнання тощо. Розраховуємо на підтримку парламенту», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Із передбачених проектом закону додаткових 518 мільярдів 157 мільйонів гривень на національну безпеку та оборону понад 477 мільярдів пропонується спрямувати на грошове забезпечення військово-
службовців, 30 мільярдів — на закупівлю військової техніки та спеціального обладнання.

Так, завдяки запропонованим змінам до бюджету загальний ресурс на сектор безпеки і оборони становитиме 1 трильйон 670 мільярдів гривень, що дорівнює 26,6 відсотка ВВП.

Крім того, 19 мільярдів гривень пропонується додати до Резервного фонду держбюджету, який використовується для фінансування непередбачених та невідкладних заходів, зокрема, для будівництва фортифікаційних споруд. Також на 10 мільярдів гривень планується збільшити обсяг державних гарантій, які за рішенням уряду можуть спрямовуватися на виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання — резидентів України за кредитами (позиками), що залучаються для фінансування програм, пов’язаних із підвищенням обороноздатності та безпеки держави.

Щодо джерел покриття зазначених видатків, то законопроект передбачає збільшення доходів загального фонду державного бюджету на 60 мільярдів 680 мільйонів гривень (36,5 мільярда гривень за рахунок податку на доходи фізичних осіб та 19 мільярдів — за рахунок дивідендів (доходу), нарахованих на акції (частки) господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність).

Решту фінансування планується забезпечити за рахунок збільшення на 419 мільярдів 308 мільйонів гривень обсягу державних запозичень: зовнішніх — на 180 мільярдів 579 мільйонів гривень та внутрішніх — на 271 мільярд 261 мільйон гривень.

У законопроекті також враховано економію коштів з виконання боргових та гарантійних зобов’язань на 57,2 мільярда гривень.

Міністерство фінансів прогнозує, що внаслідок зміни фінансування держбюджету за рахунок боргових джерел, зміни прогнозного валютного курсу гривні до долара США та фактичного виконання держ-бюджету в минулому році обсяг держборгу на кінець 2023 року в еквіваленті у національній валюті зменшиться на 229,5 мільярда гривень та становитиме 6,2 трильйона гривень.