«План дій уряду складається із понад 500 завдань. Це законопроекти, постанови, програми та проекти. Це позитивні зміни для громадян та бізнесу. Це нові реформи. Це трансформація України. Уже зараз. Не чекаючи завершення цієї війни. Це все для нашої Перемоги. Для відбудови. Для сильної та оновленої України», — повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, підкресливши, що цей документ дасть змогу систематизувати роботу Кабміну та центральних органів виконавчої влади.

Першим ключовим пунктом плану є питання безпеки та оборони. «Усі податки, які платять громадяни та бізнес, підуть саме на оборону та безпеку, підуть на нову зброю, нову техніку та краще забезпечення для української армії», — наголосив він.

До завдань у цій сфері уряд відніс: розвиток оборонно-промислового комплексу (Нові виробництва боєприпасів, нові ракетні програми, забезпечення армії дронами, в тому числі виробництва українських компаній); співробітництво з партнерами для спільного виробництва нових озброєнь; залучення приватного сектору до розвитку оборонно-промислового комплексу; розмінування деокупованих територій; реалізація Формули миру Президента України.

Наступний пункт стосується подальшої інтеграції в ЄС та НАТО. Прем’єр зазначив, що Україна виконує сім рекомендацій Європейської Комісії, аналізує законодавство на відповідність європейському та ставить за мету вже цього року розпочати переговори про членство. «Плануємо оновити План заходів для виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Будемо й далі інтегруватися до внутрішнього ринку ЄС. Плануємо продовжити транспортний та економічний безвізи. Хочемо отримати роумінговий безвіз та почати процес приєднання до Єдиної зони платежів у євро (SEPA). Створюємо Офіс програми «Горизонт Європа» в Україні. Будемо розвивати транс’європейську транспортну мережу (TEN-T) всередині України. Будуємо спільні пункти пропуску на кордоні та інтегруємо нашу митницю», — поінформував він.

Ще одним важливим пріоритетом уряду є енергетична безпека.

«Ключове завдання зараз — це почати відновлення енергетики за новими стандартами. Будемо будувати нові об’єкти та посилювати захист уже наявних», — зазначив глава уряду, додавши, що також триватиме робота над збільшенням пропускної спроможності для імпорту-експорту електроенергії з країнами ЄС, над розвитком зеленої та водневої енергетики.

В умовах триваючої війни важливе місце займає відбудова об’єктів критичної інфраструктури та житла. «Плануємо активізувати формат «Фінансового Рамштайну» для визначення джерел фінансування проєктів відбудови. Потребуємо для цього, за попередніми оцінками, 17 мільярдів доларів лише на цей рік», — повідомив Д. Шмигаль, зазначивши, що уряд впровадить єдину цифрову аналітично-інформаційну систему управління процесом відбудови інфраструктури.

Серед інших пріоритетів уряду на цей рік — макрофінансова стабільність та підтримка бізнесу, соціальна підтримка громадян, які опинились у складних життєвих обставинах, формування ефективної ветеранської політики, цифровізація та дебюрократизація державного управління, санкційна політика та конфіскація на користь України російських активів на Заході, продовження медичної реформи.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо приведення у відповідність із законодавством у сферах електронних комунікацій та захисту інформації в інформаційних, електронних комунікаційних та інформаційно-комунікаційних системах). Документом пропонується внести зміни до частини першої статті 3-1 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», закріпивши Єдиний державний реєстр ветеранів війни як єдину інформаційно-комунікаційну систему.

Кабінет Міністрів погодив звільнення Сергія Гайдая з посади голови Луганської облдержадміністрації, а Максима Марченка та Сергія Гамалія — з посад голів Сумської та Хмельницької ОДА.