А це означає, що нашим перевізникам й надалі не потрібні дозволи для двосторонніх і транзитних перевезень до країн ЄС. «За час своєї дії транспортна угода довела свою ефективність, адже обсяги вантажних перевезень та кількість перевізників зросли на понад 50 відсотків», — зазначив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, підкресливши, що «транспортний безвіз» сприяє успішній модернізації логістики в західному напрямку.

Також нещодавно виповнився рік «енергетичному безвізу» з ЄС, який у критичний для України момент дав нам змогу швидко синхронізуватися з європейською енергомережею ENTSO-E. Тож якщо завдяки цьому влітку минулого року Україна поповнювала свій бюджет через експорт електроенергії до європейських країн, то в період інтенсивного ракетного терору вже Європа допомогла нам імпортом електроенергії.

На нинішній рік головними завданнями в енергетиці стануть відновлення та захист енергооб’єктів, децентралізація енергосистеми, подальше посилення інтеграції з європейським енергетичним простором, збільшення наших імпортно-експортних можливостей. «Під час зустрічі з делегацією Секретаріату Енергетичного співтовариства домовилися про участь організації у відбудові української енергетики. Підписаний меморандум передбачає підтримку пріоритетних проектів будівництва та реконструкції енергетичної інфраструктури України», — за-значив Д. Шмигаль.

А завдяки підписаному торік «економічному безвізу» з ЄС, який передбачає призупинення імпортних мит, квот і заходів торговельного захисту на український експорт до Євросоюзу, у 2022 році нашої продукції поставлено майже на 28 мільярдів доларів. Нині більш як половина українського експорту орієнтовано на європейський ринок, тож уряд працює з Європейською комісією над продовженням «економічного безвізу» ще на рік.

Кабмін підтримав рішення, яким спрощується подання заяви на виплату одноразової грошової допомоги особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих захисників і захисниць України відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Відтепер подавати відповідну заяву до Мінветеранів можна не лише у паперовій, а й в електронній формі, в тому числі через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП). Водночас, якщо необхідні дані є у володінні Мінветеранів або ж якщо їх можна в автоматичному режимі отримати із відповідних реєстрів, то грошова допомога може бути виплачена без необхідності подання заяви.

Підтримані Кабміном зміни до постанови уряду від 30 грудня 2015 року № 1161 також передбачають, що доходи військовослужбовців у період їхньої безпосередньої участі у бойових діях не оподатковуватимуться військовим збором.

Ще одне рішення уряду дасть можливість закладам первинної медичної допомоги, що розташовані на тимчасово окупованих росією територіях, гарантовано отримувати кошти, які необхідні для виплат зарплати медикам.

«Медики, які стали заручниками російського тероризму й опинилися у тимчасовій окупації, попри всі складнощі продовжують лікувати українських громадян. Ми маємо зробити все від нас залежне, щоб вони щомісяця отримували заробітну плату та чітко розуміли, що Україна своїх не залишає. Яскравий приклад того, як працюють медичні заклади в тимчасовій окупації, — Херсонщина. Цей досвід і спілкування з українцями, які пережили окупацію, ще раз доводить: ми маємо турбуватися про своїх громадян, незважаючи на всі обставини та виклики», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Фото з відкритих джерел.