Кабінет Міністрів продовжив до кінця квітня дію постанови від 5 червня 2019 року «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії», якою встановлено фіксовані тарифи на електроенергію для населення.

«В умовах складної економічної ситуації ми продовжуємо підтримувати людей. Підвищуємо пенсії, зберігаємо всі субсидії, виплачуємо нові види допомог. 1 квітня у нас мав закінчитися спеціальний період із пільговими цінами на електроенергію, тому уряд ухвалює рішення про його продовження. Механізм покладеного спеціального обов’язку продовжить діяти до 30 квітня цього року, тобто ціна на електроенергію до кінця опалювального сезону залишиться без змін», — повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Нагадаємо, що нині тарифи на електроенергію для побутових споживачів становлять 1,44 гривні за кіловат-годину для домогосподарств, які споживають до 250 кВт/годин на місяць, та 1,68 гривні, якщо місячний обсяг споживання становить понад 250 кВт/год.

Уряд затвердив Порядок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних за допомогою кар’єрних радників. «Кар’єрний радник допоможе обрати фах, до якого людина схильна. Безробітні самі вирішать, де їм навчатися. До навчального процесу долучаємо роботодавців. Це заощадить час на адаптацію працівника до нового робочого місця. Навчання буде оплачуватися державою за спеціальним сертифікатом. Так допоможемо тисячам людей здобути нові навички й отримати нову роботу», — зазначив прем’єр.

Ще одне рішення Кабміну сприятиме створенню кращих умов для виробництва безпілотних літальних апаратів в Україні. Ухвалена постанова змінює застарілі та забюрократизовані правила, які фактично змушували українські компанії йти з вітчизняного ринку. Відтепер компанії зможуть отримувати 25 відсотків прибутку та реінвестувати його в подальший розвиток виробництва БПЛА. Це рішення також дасть змогу прискорити закупівлю дронів та їхнє постачання на фронт.

«Це лише початок. Ми говоримо про розвиток ринку дронів широкого спектра застосування — повітря—земля—вода. Це і про коригування артилерії, і про завдання ураження ворогу, і про доставку боєкомплекту, евакуацію поранених тощо. Я вдячний колегам з Мінстратегпрому, Мінцифри і Мінекономіки, а також всьому складу Кабміну за це важливе рішення», — зазначив міністр оборони Олексій Резніков, додавши, що на сьогодні Міноборони вже отримало заявки від українських виробників на 75 БПЛА різних типів та що вже укладено 16 державних контрактів з українськими виробниками безпілотників. Загалом у 2023 році Міноборони планує спрямувати на закупівлю БПЛА майже 20 мільярдів гривень.