«Як суспільство, як нація, як держава ми завжди будемо в боргу перед героями, які захищають свободу та незалежність України. Працюємо над тим, щоб створити гідні умови для адаптації, реабілітації, розвитку та добробуту ветеранів російсько-української війни», — зазначив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, назвавши вісім рамкових завдань, які формуватимуть новий підхід у сфері ветеранської політики.

Перше завдання — це створення належних умов для адаптації військовослужбовців до цивільного життя.

Друге — медичні послуги та психологічна підтримка, а також реформа медико-соціальних експертних комісій та військово-лікарських комісій. «Не має бути черг, незрозумілих довідок та бігання між кабінетами. Робимо проходження цих комісій максимально комфортним для військовослужбовців. Довідки мають ходити за ветераном, а не навпаки», — зазначив Д. Шмигаль.

Третє завдання — створення економічних можливостей для ветеранів. З цією метою уряд ухвалив рішення про розширення програми безповоротних грантів єРобота, яка включатиме окремі напрями саме для ветеранського бізнесу. Зокрема, ветеран зможе отримати 250 тисяч гривень гранту на власний бізнес за умови створення щонайменше одного робочого місця та 500 тисяч гривень гранту зможе отримати член родини учасника бойових дій за умови створення у новому бізнесі щонайменше двох робочих місць. Крім того, 1 мільйон гривень гранту зможе отримати учасник бойових дій, який раніше не менш як три роки був зареєстрований як фізична особа-підприємець та створить від чотирьох робочих місць, з яких щонайменше два передбачені для ветеранів або осіб з інвалідністю внаслідок війни. Поряд із цим діятиме програма спеціальних ваучерів для освоєння нової професії та будуть пільги для здобуття іншої освіти.

Четверте завдання — це послуги для ветеранів, розвиток цифрового проекту єВетеран, обслуговування в ЦНАПах.

П’яте — забезпечення ветеранів житлом, яке, зокрема, передбачає пільгове іпотечне кредитування.

Шосте — це інститут помічника ветерана. «Це індивідуальна допомога з усіх питань. Отримання медичної допомоги, реабілітації, консультації щодо отримання документів чи пільг, одержання освітніх послуг, допомога у працевлаштуванні, взаємодія з різними службами для швидкого та комфортного вирішення всіх питань чи проблем», — зазначив глава уряду.

Сьоме — це створення по всій країні Сервісних офісів у справах ветеранів, основним завданням яких буде взаємодія з місцевою владою для підтримки ветеранів, узагальнення потреб, реалізація державної політики у сферах соціального та правового захисту ветеранів війни та членів їхніх сімей.

І восьме — це гідне вшанування подвигу ветеранів на рівні держави, громади та всього суспільства.

За пропозицією Міністерства культури та інформаційної політики уряд визнав таким, що втратило чинність, розпорядження Кабміну часів Януковича від 11 липня 2013 року № 519, яким в безплатне користування УПЦ мп було передано державні будівлі та споруди Києво-Печерської лаври.