«Стратегія дасть змогу створити чіткий алгоритм і систему допомоги українським ветеранам-героям, щоб забезпечити для них комфортні умови з першого дня після звільнення зі служби, допомогти із роботою чи створенням власного бізнесу», — повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зазначивши, що стратегію буде винесено на розгляд РНБО.

Система переходу військовослужбовців до цивільного життя включатиме психологічну та правову допомогу, соціальну, професійну, культурну адаптацію військовослужбовців, ветеранів війни, членів їхніх сімей, членів родин полеглих захисників і захисниць України, надання сучасних та дієвих інструментів для безпроблемної суспільної та економічної реінтеграції цих осіб. 

«Після Перемоги у війні ми маємо реінтегрувати велику кількість людей у суспільство, громаду і економіку. Перед цим треба оцінити стан їхнього ментального і фізичного здоров’я, а потім — надати можливості отримати цивільну спеціальність, працевлаштуватися або розвивати власний бізнес. Попереду ще багато роботи, та я впевнена, що разом ми впораємося з цим викликом», — наголосила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

Уряд підтримав рішення, згідно з яким одноразова грошова допомога буде виплачуватися волонтерам, які надавали волонтерську допомогу Збройним Силам України чи іншим силовим структурам під час заходів із забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф проти України і стали особами з інвалідністю внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) під час надання такої допомоги, та членам сімей загиблих із числа таких волонтерів.

Ще один схвалений урядом документ — Стратегія державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року — передбачає державну підтримку ВПО на всіх етапах: під час евакуації, у процесі інтеграції і соціальної адаптації на новому місці та до безпечного повернення до покинутого місця проживання.

Кабмін підтримав та подасть до парламенту законопроект, який передбачає, що компенсація за іпотечним кредитом не буде оподатковуватися. «Наразі в Україні діє програма «єОселя», якою можуть скористатися військовослужбовці, захисники України, медичні працівники, науковці, вчителі.

Згідно із законопроектом, не потрібно буде сплачувати ані 18 відсотків податку на доходи фізичних осіб, ані 1,5 відсотка військового збору. Це зменшить фінансовий тиск на родини, які отримали житло та виплачують кредит», — зазначив Д. Шмигаль.

На виконання Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони» уряд схвалив Порядок утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони та Порядок утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони.

Кабмін підтримав проект рішення Комітету асоціації Україна—ЄС у торговельному складі, яке створює умови для набуття Україною режиму внутрішнього ринку ЄС у сфері роумінгу.